dilluns, 23 de maig del 2011

Primera valoració de poca profunditat


Miro d’iniciar aquest primer article d’una sèrie dedicada a valorar els resultats electorals d’aquest passat diumenge. Encara no he pogut analitzar les dades una mica a fons però crec que ja puc començar a llençar algunes idees. D’entrada diré que si no fos perquè estic en política per transformar la societat, avui estaria molt content. Els resultats d’ICV-EUiA a Catalunya són prou bons i a Barcelona són especialment positius. La situació actual de descrèdit de les esquerres en general, la sospita de molta gent als partits més institucionals, el fet de portar un candidat nou i poc conegut i el desgast d’haver format part d’un govern feble i a més amb discrepàncies internes podia fer preveure una nit complicada pels resultats propis. Però ICV-EUiA ha aconseguit igualar la millor representació nostra a l’Ajuntament i en relació a fa quatre anys hem crescut en vots, en percentatge i als 10 districtes. Ricard Gomà ha fet una molt bona campanya, però d’això ja en parlarem en algun moment. Però com deia jo no estic en política per assaborir bons resultats com a ICV sinó per transformar la societat i el nostre resultat és una bona eina de lluita però les condicions globals són molt pitjors que abans del 22M. Ahir comentàvem que havíem patit un terratrèmol, casa nostra havia aguantat, però al nostre voltant ha quedat un desert i això és dur.
En propers articles valoraré els vots en blanc, nuls i a partits molt minoritaris, però d’entrada hi ha una dada que està clar. Les esquerres hem retrocedit. Si sumem els vots del PSC, d’ERC, d’ICV-EUiA i de les CUP a tot Catalunya tenim 1.278.168 vots, 258.017 vots menys que el 2007. PSC i ERC pateixen un fort retrocés, ICV-EUiA té un petit retrocés a Catalunya i sols les CUP creixen significativament. Si sumem els vots de CIU, PP i PxC sumen 1.203.396 vots, 184.429 vots més que fa quatre anys. Per tant una primera conclusió, les dretes han crescut molt (sobretot PP i PxC), tot i que en vots absoluts no hi ha tanta diferència.  La llei electoral no afavoreix la presència de nous grups municipals, però en canvi hi ha dues formacions que han aconseguit crear-se un espai a Catalunya, les CUP i PxC, que es converteixen en tots dos casos amb organitzacions que poden estar satisfetes tot i que a Barcelona no hagin arribat ni al 2%.
El gran guanyador d’aquestes eleccions és el PP. No tan sols pels resultats sinó perquè avui els seus objectius estan més a prop. La derrota en canvi és per la possibilitat de plantar cara amb més força a les onades conservadores, des de l’administració. És cert que molta gent seguirem combatent des de diversos llocs, però avui el contrincant és molt més fort. El PSC pateix un fort revés i ERC s’emporta, possiblement, una ferida que no serà senzilla de tancar, perquè possiblement s’està quedant sense espai. Però de tot això en seguirem parlant, avui no tinc encara prou fluïdesa per explicar moltes de les coses que per a mi són molt importants.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Em considero d'ekerres, però no he trobat mai cap partit que digui jo mateixa, és aquest. Aquest em representa!!!.

M'agradaria , si tu vols q em poguessis explicar desde com a militant dels verds quin es l'origen i de quina linea parteixen els verds, en definitiva históricament qui es el pare de IU, verds...si em poguesis ajudar t'ho agrairia.
Gràcies i sento el teu dolor com a militant , però, personalment i no et molestis , crec que es bo que com vosaltres, el pcs i erc...hagueu perdut...

Torna a baixar a la plaça Catalunya, repira , sent el poble aquella plaça admet un indignat més, de la idologia ke sigui...:P ...No parlo a un militant del verds, no , parlo amb el Pere Nieto, un noi de barri?
Els que pertanyem aquest nou col·lectiu (en el qual jo m'identifico) format pel poble, DRY no li tenim por a la dreta que ha triunfat , al contrari personalment crec que millor.

Sort i reflexiona com a persona i com a militant.

Ester

Pere Nieto ha dit...

Igualment Ester, reflexiona, com faré jo. En parlaré més en un proper article, no es tracta de tenir por. Per exemple l'altre dia es plantejava la necessitat de derogar l'ordenança del civisme a Barcelona. Avui sumant i restant l'acampada de plaça Catalunya i els resultats de diumenge, estem més a prop de derogar-la o d'endurir-la? Estem més a prop o més lluny d'aturar retallades? Lògicament respecto el dret a plantejar que la forma de resoldre els problemes no té res a veure amb les urnes, però jo crec en una altra estratègia, no única, pe`ro sí important. Un altre dia et plantejo quins són els meus orígens polítics però ja t'avanço que el manifest ecosocialista va ser per a mi una referència ideològica.

Anònim ha dit...

hola Pere soc Ester, jo reflexiono m'agrada molt, sempre vaig amb el meu diari amunt i abaix. Un dia d'akests em faré un blog...falta temps...
No, perdona jo no em referia als teus origens politics , no...

La meva pregunta és d'on parteix iu , els verds...per entendre'ns kin és el pare?...es d'eskerres, em queda molt clar...parteix de la linea comunista?, stalin?...és el que volia saber...i el manifest ecosocialista on el puc trobar?

Nanuit

Anònim ha dit...

HOME ASSIMILAR,CiU AMB PLATAFORNA...ES UNA "CANALLADETA",DE MILITAN EMPRENYAT I RIDICUL¡¡¡¡
PER CERT JO HE VOTAT CUP. M'HAN SEMBLAT ELS UNICS CLARS D'AQUESTA CONVOCATORIA,DE MOMENT NO FAN PACTES DE CULS AGRAITS.
JUGANT AMB BARCELONA

Santi Demajo Meseguer ha dit...

Comparteixo amb tu, com crec que amb la majoria de votants d'Iniciativa, el sentiment contradictori d'una alegria per la pujada d'ICV-EUiA a Barcelona i alhora una profunda tristesa per la pujada de la dreta a la ciutat (i també a Catalunya i España).

Només una reflexió que m'he plantejat després de l'anàlisi inicial: no creus que en el marc dels pitjors resultats de la història del PSC a Barcelona, 5 regidors per Iniciativa és poca cosa? Significa que és aquest el sostre electoral de la formació a la ciutat? Em costa d'imaginar que si d'aquí 4 anys el PSC presenta un projecte potent i creïble que entusiasmi a la gent progresista, ICV pugui augmentar (o inclús mantenir) la seva representació.

Què en penses?

Santi

Pere Nieto ha dit...

Ester, a ICV-EUiA hi ha gent d'orígens molt diversos i un dels elements que potser més destaca ara és que no hi ha ideologies tan tancades. A la web d'ICV pots trobar molts materials de posicionament. Jo vinc de Nacionalistes d'Esquerra i em vaig incorporar a ICV quan vam fer una coalició amb el PSUC. El manifest ecosocialista el pots trobar a internet, et passo l'enllaç a un blog on hi és i hi ha opinions http://verdiroig.blogspot.com/2008/09/manifest-ecosocialista-materials-de.html

Pere Nieto ha dit...

Santi. En parlaré en algun dels propers articles. Necessito més espai per parlar-ne.

Anònim ha dit...

moltes gràcies Pere per la informació.
Ester

Anònim ha dit...

Alguna cosa a dir de la càrrega policial del Puig?

Pere Nieto ha dit...

La càrrega policial del Puig ha estat inadmissible, però encara trobo més perversa la seva roda de premsa.