dissabte, 21 de maig del 2011

votem demà?

La campanya electoral ha acabat, demà es celebren eleccions i passat demà moltes coses quedaran obertes, no tan sols les negociacions per ocupar l'alcaldia de Barcelona i la de la resta de ciutats. Ara em sembla el moment oportú per fer una certa valoració de campanya i també una previsió de com es poden valorar els possibles resultats.

Primer de tot miraré de no centrar aquestes reflexions en les acampades i la irrupció de Democracia Real Ja. Primer de tot perquè és molt difícil fer-ne una previsió de com afectarà i en segon lloc perquè les conseqüències de la Indignació m'interessen sobretot més enllà de diumenge.

La campanya ha estat prou interessant però en canvi molt freda de seguiment. Poc temps enrera semblava que la victòria de CiU seria aplastant i que la campanya no seria renyida. No sembla que hagi de ser així. Xavier Trias ha apostat per la no campanya i la discreció. Dóna la sensació que aquestes darreres setmanes se li han fet llargues i cal veure si han arribat passats de forma a les eleccions. El PSC sembla haver agafat aire al llarg de la campanya per quedar-se aturat a darrera hora. Jordi Hereu se l'ha jugat en solitari, apel·lant a aturar les retallades i a la seva estima per la ciutat. El darrer gir per evidenciar la possibilitat d'un pacte entre CIU i PP no sé si els afavorirà, però tinc els meus dubtes. És un intent de mobilitzar als barris més populars, però no sempre la crida a la por acaba funcionant. Els dos partits majoritaris sembla que es disputaran 26 regidors i veurem si són empatant o no.

El Partit Popular ha arribat a la campanya amb la feina feta. El seu discurs no es basa en propostes concretes o estratègies de campanya. Van a fons a buscar al seu electorat i no els preocupa gaire la resta. ERC ha decidit basar la seva estratègia en la unitat del independentisme, basant-se en el fet que les mobilitzacions de Barcelona Decideix eren una magnífica plataforma, però possiblement no comptaven amb que l'actualitat política faria un gir i que en les condicions actuals la presència de Joan Laporta encara pot ser més incomprensible. Les CUP poden esgarrapar prou votants per un costat i els dubtes sobre victòria de CIU en poden esgarrapar per una altra banda. Han fet una aposta arriscada i diumenge veurem el resultat. Finalment ICV-EUiA ha aconseguit una cosa important, situar a Ricard Gomà com un candidat fort partint d'un grau de coneixement baix. Ricard Gomà ha fet una campanya força bona, deixant enrera la seva imatge acadèmica. Ha estat una campanya on he trobat a faltar presència al carrer (cartells, parades ...) I on ens ha costat situar l'opció d'una alternativa d'esquerra verda i agosarada. Però la veritat és que n'estic content (accepto problemes de manca d'objectivitat.

Per dir que han aconseguit un bon resultat diumenge nit jo crec que CIU ha de guanyar, PSC en té prou amb empatar, PP mantenint els 7, ERC no baixant dels 3 i ICV-EUiA mantenint els 4. Diumenge nit en parlem.