Hi ha aspectes de la vida municipal que poden ser neutres o no. Un d’aquestes temes és el nomenclàtor. És a dir posar el nom de carrers i places pot ser un fet gairebé mecànic, asèptic i banal o es pot convertir en un element que permeti potenciar aspectes vinculats als valors que es defensen. I en aquest sentit crec que a Horta-Guinardó hem marcat la diferència. D’entrada explicar que els Districtes aproven la proposta de nom i que és la ponència de nomenclàtor qui acaba aprovant la denominació. Les propostes poden venir dels diferents grups municipals, de la pròpia ponència de nomenclàtor, d’entitats, veïns i veïnes ... o del propi Districte.
Un dels aspectes que al llarg del mandat hem tingut en compte és anar posant noms de dones i de temes vinculats a la lluita de les dones als nostres carrers i places. Dels 20 noms de dones i homes que s’han posat a Horta-Guinardó, 10 són de dones o d’aspectes vinculats (per exemple Budageres d’Horta) i 10 són d’homes. Però cal destacar que d’aquestes 10 propostes de dones 8 provenen del Districte i 2 d’altres àmbits. En el cas dels noms d’home posats a Horta-Guinardó 3 provenen del Districte i 7 d’altres àmbits. Per tant les dades demostren quin interès ha existit per part de l’equip de l’Elsa Blasco per impulsar que es reconegui el paper de les dones a Horta-Guinardó.
Un altre aspecte sobre el que hem estat especialment sensibles a Horta-Guinardó en el tema nomenclàtor ha estat el de la memòria democràtica. Dedicar una plaça a Numen Mestre, a Haya de la Torre, Margarida Fort o a la Brigada Internacional dels Canadencs és un aposta clara per uns valors determinats. O per exemple dedicar carrers a persones que van saber apostar per uns valors que volem fer nostres com per exemple Paolo Freire, Hipàtia d’Alexandria, Olympe de Gouges o Anna Maria Martínez Sagi.
Res és casualitat i qui ens ho vulgui fer creure vol enganyar. Nosaltres ho hem expressat amb claredat. Per a nosaltres res és neutre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada