dimarts, 10 de maig del 2011

La independència ens porta justícia social?



La gent que es considera d’esquerres i nacionalista a Catalunya, davant de la situació de crisi actual pot optar per diferents estratègies que bàsicament es poden reduir a situar com a prioritària la independència per tal d’aconseguir els recursos necessaris i la capacitat per prendre solucions que ens facin sortir de la crisi des d’una visió social i la gent que considera prioritària la lluita social per cohesionar el país i avançar cap a la independència. Sense entrar a valorar altres opcions que respecto, això passaria per l’estratègia d’ERC en el primer cas o d’una part d’ICV-EUiA en el segon cas. Sé que no es poden simplificar les coses tan fàcilment però miraré d’explicar perquè ho plantejo.
L’augment de recursos econòmics que podria tenir una Catalunya independent ens faria més justos socialment? Jo tinc clar que no, si més no en aquests moments. El govern de CIU ha decidit impulsar una política que s’allunya del model d’esquerres que alguna gent defensem. L’augment de recursos aniria encaminat a la promoció de la iniciativa privada, a la implantació de noves infraestructures pel desenvolupament no sostenible i a garantir que es puguin mantenir les lleis del mercat. Algú creu que amb més recursos econòmics la Generalitat i el seu conseller de sanitat no promourien les mútues privades? Un nou model per Catalunya no suposa una orientació més social de la despesa pública. Això ho garanteix un model social fort, combatiu, alternatiu. Això ho garanteix uns serveis públics potents. Això ho garanteixen majories d’esquerres.
També és cert, no ens equivoquem, que la lluita per aquesta Catalunya social no és incompatible amb la lluita per la plena sobirania nacional. Al revés, sempre he defensat que una característica necessàries de les esquerres és garantir el dret ple a l’autodeterminació (i per tant inclosa la independència) de tots els pobles del món. Les llibertats nacionals han de formar part de la nostra identitat. Però no podem acceptar en cap cas que hi hagi gent que pugui pretendre fer veure que els problemes dels sectors més vulnerables de la societat es solucionen amb independència. Posar com a prioritat la lluita per la justícia social és una qüestió de valors, no de pressupost.
A les eleccions municipals del proper 22 de maig jo apostaré per ICV-EUiA com a força política que critica les retallades aquí i a Madrid i com a candidatura en la que tota la gent que en forma part expressa la seva oposició a la política de retallades de CIU.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ELS POBLES QUE VIUEN DE SUBVENCIONS ACABAN A LA RUINA.....TOTS SABEM QUE LES RETALLADES SON IMPRESCINDIBLES O ACABAREM COM GRECIA I PORTUGAL,I LLAVORS SI QUE SABREM LO QUE ES CANELA....I PER CERT POSATS A RETALLAR PODRIAN COMENÇAR PER ELS PARTITS POLITICS,SIBDICATS,ESGLESIES I ALTRES "ESTOMACS AGRAITS",I LAS BOJERIES I MENTIDES,SOBRE LA "FABULOSA NEGOCIACIO ECONOMICA DEL TRIPARTIT" QUE?PER QUATRE VOTS SI VAL LA PENA TAN CINISME?

JUGANT AMB BCN.

Ramir Bullich Catà de la Torra ha dit...

L'argument per a una Catalunya més justa, què té a veure amb la independència?
No tindríem, amb la independència, la mateixa correlació de forces polítiques? i, conseqüentment, Plantejaments, actuacions i debats similars als que corren en aquests moments?

El que és cert és que tots plegat encara em d'avançar força em democràcia, justícia i cohesió social, en participació, en posar els valors pel davant d'interessos partidistes., ...

Tenir més recursos no donarà necessàriament resposta a aquestes qüestions