dissabte, 30 d’abril del 2011

Què és un programa electoral de Districte?


Recentment vaig escriure un article on comentava la presentació pública del programa d’ICV-EUiA d’Horta-Guinardó a partir de la web www.marquemladiferencia.cat , però avui m’agradaria parlar una mica de què pot representar un programa electoral de Districte i a quins objectius ha de respondre.
A diferència del que plantegen algunes persones jo considero que el programa electoral no és el “contracte amb l’electorat” tancat i sagrat que alguns ens volen fer veure. Un programa és el compromís de la línia de treball a seguir, és marcar algunes de les prioritats de treball, és recollir moltes d’aquelles propostes que podem considerar importants pels nostres barris. Però no és un contracte, per diversos motius que miraré d’explicar. En primer lloc perquè hi haurà un equip de govern format per diverses forces polítiques (a Barcelona mai hi hagut majoria absoluta d’un sol partit) i els programes són diferents, per tant ningú portarà el seu programa al 100%. En segon lloc perquè si ens creiem la participació ciutadana no podem convertir automàticament el nostre programa en Pla d’Actuació del Districte, la participació va més enllà de les eleccions. En tercer lloc perquè la concreció pressupostària no es coneix hores d’ara (tot i saber que serem segur més austers) i per tant no es pot donar per tancat. I en quart lloc perquè una de les característiques d’un bon govern també ha de ser la flexibilitat, saber aprofitar noves oportunitats o adaptar les possibilitats a les noves realitats també són bones eines en política. Posaré sols un exemple. Al llarg dels quatre darrers anys la política en immigració i acollida al Districte ha anat canviant, no tan sols fruit d’una línia política sinó també de la realitat. Fa 4 anys el reagrupament era fonamental degut al gran nombre de persones que arribaven de nou a Catalunya, ara (amb la disminució d’arribades) cal potenciar més l’acomodament.
Parlar de que un programa electoral no és contracte tancat no vol dir que renunciem a complir-lo. En el nostre cas ens avala l’experiència. Si llegiu el programa electoral d’ICV-EUiA a Horta-Guinardó pel mandat 2007-2011 veure que s’ha complert en gran mesura, però no m’agrada enganyar a ningú. Allò que establim al programa és un full de ruta clar que recull moltes de les propostes que veiem necessàries pel proper mandat. Un programa que és fruit de la feina feta als Consells de Barri, de les aportacions de la gent d’ICV-EUiA i de l’experiència acumulada en els darrers 8 anys amb l’Elsa Blasco al capdavant. Per tant us proposo que llegiu el nostre programa, que ens feu arribar les vostres aportacions i que de cara al proper mandat entre totes i tots sabem fer un Pla d’Actuació del Districte (PAD 2011-2015) que permeti fer front als reptes dels nostres barris conscients de la necessitat de no prometre allò que no és viable.
Un cop aclarida quina és la meva visió del programa electoral, en propers articles comentaré algunes de les propostes més significatives d’ICV-EUiA per Horta-Guinardó.