dimarts, 15 de febrer del 2011

Governa qui guanya? No sempre!

Un cop més Jordi Hereu ha tornat a dir que sols serà alcalde de Barcelona si el PSC és la força més votada a les eleccions municipals (sempre que guanyi les primàries del dissabte). Discrepo d’aquest plantejament i no entenc perquè les forces majoritàries tenen aquesta obsessió en no fer cas del nostre sistema democràtic. Qui guanya les eleccions té l’obligació i el dret de mirar de fer govern, pe`ro la resta de formacions polítiques no tenen perquè renunciar a tirar endavant els seus programes electorals si l’aritmètica ho permet. Parlant clar si les forces d’esquerres sumen perquè cedir el govern a la dreta? Perquè sempre estem posant en dubte el sistema multipartidista? Posaré un exemple que ara pot semblar una anada d’olla però que crec que il•lustra el que vull dir.
Imaginem (sols imaginem, ja sé que és dur), que a les properes eleccions municipals a Barcelona, el PP fos la força més votada i tingués 9 regidors. La resta de forces polítiques (PSC, CIU, ICV-EUiA i ERC) tinguessin 8 regidors cada formació política. Jordi hereu acceptaria que l’alcalde fos Alberto Fernández Díaz? Oi que no? Llavors no avancem possibles escenaris, treballem per aconseguir uns bons resultats de totes les esquerres i mirem com podem aconseguir seguir treballant per la nostra ciutat des d’un punt de vista progressista. I jo, ja ho dic ara, guanyi qui guanyi espero un govern d’esquerres amb molta força d’ICV-EUiA.
És cert que la possibilitat de governs de coalició espanta a la gent, però amb els mateixos arguments que feia servir per no recolzar la candidatura de Montserrat Tura a les primàries del PSC critico aquest posicionament. No podem canviar els nostres plantejaments en funció d’allò que ven o no ven, la política és una altra cosa. I si la gent té dificultats per entendre els governs de coalició com el que es va fer del tripartit, cal fer-ho millor i cal seguir explicant, però no canviant de postura. El multipartidisme és una bona garantia democràtica i una de les conseqüències de no viure en un sistema bipartidista és que els governs no sempre els lideren el partit que ha estat més votat.