divendres, 21 de maig del 2010

Luis Garcia Montero, poesia i compromís


Un cop més he pogut gaudir d'una magnífica sessió de poesia a la Biblioteca Mercè Rodoreda del Baix Guinardó, ahir amb la presència del magnífic poeta granadí Luis Garcia Montero. Alguna vegada ho he comentat però em sembla un petit miracle que al barri del Baix Guinardó es pugui fer un cicle de poesia d'aquest nivell, amb discreció però d'un nivell increïble. Sota la coordinació del poeta Jordi Virallonga i amb el suport del Districte i de la Biblioteca Mercè Rodoreda, s'organitza un cicle on han vingut poetes com Margarit, Gamoneda, Félix Grande, Aute ... La sala d'actes era molt plena. De tant en tant amb l’Elsa Blasco hi anem, és una manera d’oxigenar-nos. El dia a dia del Districte és absorbent, la gestió de temes acaba cansant mentalment i poder disfrutar d’una tertúlia interessant i escoltar bona poesia és una molt bona teràpia, de tant en tant no és tan dolent deixar la política una estona. Ahir a més la casualitat va fer que ens trobéssim amb el cap de grup, Ricard Gomà, amic del poeta.

Deia que a vegades va bé deixar la política una mica al marge, però ahir no va passar això. Vam parlar tant de poesia com de política. Luis Garcia Montero és un poeta que durant la dictadura i la transició va exercir un paper important com a poeta compromès d’esquerres, vinculat al Partit Comunista. Avui, a l’any 2010, segueix reivindicant la necessitat de la política. Es mostra orgullós del seu compromís i planteja que en situacions en les que fins i tot la gent que creu en la política perden referents i es troben despistats, cal reivindicar la política. En aquest sentit planteja la necessitat de mantenir la poesia om una eina de resistència. També és conscient, com va dir, que un telediari manipulat és més potent que el millor llibre de poesia. Em va agradar molt aquest compromís polític, sense parlar de partits ni polítics concrets, sinó de Política. Demanava no restar impassibles davant de la situació actual i defensar els valors democràtics. Perquè si avui dia la societat democràtica està en perill no és per determinats fonamentalismes o per la crisi, sinó perquè el capitalisme està anul•lant tots els espais públics. Defensar allò públic deia que era avui resistent, però alhora necessari perquè en moments de crisi és quan han d’aparèixer les persones que defensin els valors democràtics. La poesia pot intervenir en la realitat, com a ciutadania hem d’exhibir l’orgull de lluitar pels valors democràtics. I això se li diu Política. I d’això en parlaré. Reconquerir la lluita pels valors democràtics i transformadors requereix, al meu entendre, de tres pilars: Política, Mitjans de Comunicació i Moviments Socials.

Com veieu, sols resumint alguns dels aspectes que va explicar Luis Garcia Montero o recitant el seu poema En defensa de la Política, no vaig poder desconnectar, però la veritat és que vaig gaudir d’una meravellosa estona de poesia i reflexió des del compromís. Un poeta que és capaç de seguir reivindicant el mateix des de sempre, defensant els mateixos valors i exigint el compromís col•lectiu per aconseguir-ho.