divendres, 29 de gener del 2010

Premis Gaudí i A través del Carmel

Aquest proper dilluns es celebra la gala de lliurament de premis Gaudí del cinema català. Com ja sabeu aquesta gala està marcada per la polèmica de l’ús del català al cinema. És evident que a mi m’agradaria poder escollir veure cinema en versió original amb subtítols en català, menys quan la pel•lícula sigui en una llengua que pugui entendre perfectament i no els necessiti. Crec que cal anar acabant amb la demagògia de la imposició del català com si això fos una mania, una perversió o un atac a algú. L’altre dia a un Consell de Barri un veí va exigir a la Regidora Elsa Blasco que parlés en castellà per respecte a la gent. Amb tot el respecte del món la Regidora va seguir en català, tot i que va parlar en castellà o en català durant tota la sessió segons va voler, és a dir exercint la seva llibertat. Aquell senyor va marxar cridant, per sort la resta de 100 veïns i veïnes van seguir la sessió i el conflicte es va acabar. Una vegada a una persona que al Districte m’exigia bilingüisme li vaig respondre que ja existia. Ell ho feia tot en castellà i jo tot en català. I que de fet era més senzill escoltar-me a mi en castellà que a ell en català.
Però de fet quan m’he assegut davant la pantalla no volia parlar del català al cinema ni als consells de barri, ni tan sols del president de l’Acadèmia, Joel Joan, tot i que es mereixeria uns quants articles, sinó d’una de les candidatures. Es tracta d’un magnífic documental “A través del Carmel” de Claudio Zulián. Un reportatge que retrata la vida d’aquest barri utilitzant un sol pla seqüència. És a dir explicar múltiples realitats d’un barri sense parar de filmar ni fer muntatge, un treball que Claudio Zulián ha fet en col•laboració amb el projecte comunitari de Carmel Amunt. He vist tres vegades la pel•lícula i sempre m’ha agradat. A vegades podem caure en la tendència a retratar un barri com el Carmel des del punt de vista més sòrdid, per entendre’ns tipus Callejeros, però no és aquest el format. Crec que és un documental força seriós, ajustat a la seva visió del barri i fet en sintonia amb agents veïnals del Carmel. És per això que l’edició en DVD d’aquest documental ha rebut el suport del Districte i de l’Agència del Carmel. Un documental que també ha guanyat el premi Ciutat de Barcelona 2009 en la categoria audivisual. Us recomano aquest documental, de fet TV3 ja el va emetre, però sinó aviat us podré informar de com adquirir-lo. Hi ha barris com el Carmel de gran complexitat però que t’enganxen i aquest ha estat un magnífic treball artístic que retrata el barri.
Molta sort Claudio !

6 comentaris:

Pep Aloma ha dit...

Vi el reportaje por TV3 i me gustó. Del tema del catalan en el cine prefiero no comentar mucho.

Jordi ha dit...

Está a la venta en la Librería La Central.
Aqui teniu la noticia feta per l'agencia del Carmel:
http://www.agenciacarmel.net/magnoliaPublic/NoticiaDetall.html?referen=161

Carmel Amunt ha dit...

Sí, el dvd el podeu trobar a la lliberia la central, i a vàries pàgines web de distribució de material audiovisual.
A la llibreria La Central també hi trobareu el llibre de poesia de títol homònim, i que recull el testimoni de veïns i veïnes del barri, en forma de poemes.
Si voleu més informació podeu visitar www.carmelamunt.org

Pere Nieto ha dit...

Per cert al final no ha estat possible que guanyés el premi,però des d'aquí tot el suport al Claudio i també a Carmel Amunt que està al darrera del projecte.

Jordi ha dit...

crec que ja es un exit arrivar a ser nominat pel premi.

Carmel Amunt ha dit...

El que si que ha guanyat és el premi Ciutat de Barcelona 2009.
L'entrega del premi serà el proper dilluns dia 15 de febrer....Felicitats!