dijous, 10 de novembre del 2016

Cal superar el desconcert


Hi ha moments curiosos a la vida. Gairebé a la vegada veus les dues cares d'una mateixa moneda i si més no et desconcerta i et replantejar les coses. Dimarts 8 de novembre per la tarda vaig assistir a la projecció del documental «Most likely to suceed» que explica el funcionament d'un institut nord-americà molt innovador, el High Tech High de San Diego. Era una activitat organitzada per Escola Nova 21 i hi assistia en representació de la meva escola, l'escola cooperativa Gravi. Va ser un bany d'idees noves, d'esperança en l'educació, de confiança en que podem construir una societat més justa i que respongui als reptes de futur. Al matí en canvi em llevava amb la certesa que el meu optimisme en el futur perdia pistonada. L'elecció de Donald Trump com a president dels EUA m'obre massa interrogants i cap d'ells agradable.

Estem obrint una etapa nova a la nostra societat, sens dubte, però encara no tinc clar cap a on va. Els motius que van portar al Brexit, els resultats del PP a Espanya, la crisi de persones refugiades a Europa, el resultat del referèndum sobre els acords de pau a Colòmbia, la manca de solucions a conflictes internacionals...no ens donen bons arguments per la confiança i certament són elements que alimenten les sortides racistes, feixistes o similars.

Davant de les incerteses actuals sembla que una majoria social opta per l'exigència de major seguretat, una falsa seguretat. Una majoria opta per trencar amb el sistema actual però des de la manca de confiança en un futur millor. I és cert que, tornant als moviments actuals que aposten per la innovació educativa, hi ha molta gent que vol construir un altre model. I no ho dic tan sols des del punt de vista ètic. Ho dic també des del punt de vista social, i econòmic. Hi ha gent que des de les incerteses que es genera el món d'avui dia busquem alternatives, acceptant que encara no tenim totes les respostes. Al documental, per exemple es diu que ens toca preparar als nostres alumnes per uns llocs de treball que encara no existeixen. I en gran part és cert. Per això cal innovar a l'escola, perquè estem preparant persones per a un futur molt proper però que no acabem de saber com serà. I en aquest sentit l'escola ha de jugar un paper fonamental.


Però no pot ser tan sols l'escola qui contribueixi a posar les bases d'una societat més justa i amb major equitat. Us asseguro que no és senzill mirar de posar aquests valors en la base de tota la nostra tasca quan les notícies que passen al nostre entorn ens impulsen cap enrere. Cal superar el desconcert.