dissabte, 10 de gener del 2015

Podem i el dret a decidir

L'altre dia parlava de com veia la irrupció de Podemos i els reptes que crec que haurà d'afrontar. Un dels temes que ja ha despertat més polèmica a Catalunya és la seva visió sobre el procés sobiranista i el dret a decidir. Com és evident Podemos o Podem, si parlem a casa nostra, no és una organització independentista, en primer lloc perquè és una organització amb estructura estatal i també perquè difícilment hi hauria ara espai per a un nou partit independentista amb el mapa actual català. 

Podem no ha establert encara tot el seu posicionament envers aquest tema i pel que fins ara he vist parla de buscar una solució al conflicte català i respectar el dret a decidir però sobre tot. En aquest sentit el posicionament no seria gaire diferent del d'ICV, per exemple. Però pel que fins ara he vist quan parlen del dret a decidir no entenen, com a mínim no ho han plantejat així, el dret de Catalunya a decidir. I aquest sí que seria un element molt important amb el que jo discreparia. El dret de qualsevol poble a decidir per a mi ha de ser indiscutible i qui és el subjecte per decidir aquest futur és sols el mateix poble. Si entenem que el dret a decidir el model d'estat correspon a tota Espanya discrepo del tot de la proposta de sortida que ens proposa Podemos. I si l'objectiu és, sota el criteri més que coherent de que hi ha altres temes prioritaris, amagar aquest debat, també discreparé.

Tot i que discrepi, per tant, amb el posicionament sobre aquesta qüestió, crec que hi ha atacs a la formació pel seu posicionament que són un greu error. Hi ha gent que ha arribat a plantejar que Podemos és una operació per enfonsar el moviment independentista a Catalunya. És evident que, des del meu punt de vista, això no té ni cap ni peus. I no tan sols això sembla que Catalunya sigui el centre del món i que totes les accions que es fan vagin encaminades en contra nostra. Ho sento em costa veure tanta conspiració. Altres persones consideren que el seu posicionament és molt perillós, ja que està arribant a molta gent i el seu discurs fa que s'obrin noves prioritats en l'agenda política i que potser al final la suma de diputats independentistes no sigui tan alta com es preveia.

Però si creiem en el dret a decidir no podem tenir por a que la gent expressi les seves propostes. El que ens ha de preocupar és que totes les opcions siguin clares i que cadascú faci allò que considera necessari per tirar endavant el seu projecte. Jo per exemple segueixo creient que Catalunya ha de poder exercir el seu dret a decidir, que ho ha de fer de manera clara i a través d'un referèndum i que la millor opció passa per exercir la independència. Serà possible?