dimecres, 7 de gener de 2015

Podemos: irrupció i reptes.

Les properes eleccions a Grècia amb la previsible victòria de Syriza i les enquestes a casa nostra amb l'explosió de previsions de vot per Podemos ha trencat totalment la sensació de que totes les coses estaven lligades i ben lligades. Encara no sabem quins seran els resultats definitius a Grècia, però si ja en sé poc de política, imagineu-vos de política grega o europea. Per tant sols em limitaré a donar el meu suport a la formació d'Alexis Tsipras i a esperar amb interès aquesta evolució.

A l'estat espanyol la irrupció de Podemos ha trencat molts esquemes. Per una banda suposa una amenaça més que real perquè el PP no repeteixi victòria, és la barrera definitiva perquè el PSOE pugui esdevenir l'alternativa i finalment limita de forma clara les expectatives de creixement d'IU. Però més enllà de les conseqüències en relació a les formacions polítiques més tradicionals, els efectes de Podemos van més enllà. Com acostuma a passar en tots els casos de debat a casa nostra sembla que sols hi ha dues ocpions. Podemos és la única salvació a tots els problemes de la nostra societat o Podemos és la pitjor solució a tots els nostres problemes. I com acostuma a passar en aquests casos, el més interessant està en els matisos.

D'entrada per a una persona que milita a una formació d'esquerres com ICV, la primera reacció és la de la desconfiança. Per una banda perquè pot suposar uns pitjors resultats per a la meva formació, però també perquè, com és evident, hi ha aspectes dels que cal desconfiar. Però al marge dels meus recels també és evident que hi ha aspectes que són posiitus. En primer lloc el fet d'aconseguir que gent que està absolutament desencantada de l'actual sistema polític pugui tornar a sentir il·lusió, això és bo. Si no hem estat capaços altres organitzacions millor que ho faci algú. Això representa que seran molts més vots en contra d'una manera de fer política que cal eradicar. Per altra banda la irrupció de noves formes de política suposa, segur, un incentiu més important per a que les organitzacions d'esquerra també ens esforcem més per adaptar-nos a les noves realitats. I finalment els resultats a les enquestes de Podemos contribueixen, com molts altres aspectes, a generar un clima de que els canvis són possibles.


Però també és cert que Podemos encara presenta massa dubtes. Per una banda cal que concretin el més aviat possible el seu programa electoral. Si volem prestigiar la política no es pot allargar en el temps la sensació que sols hi ha respostes a aspectes concrets. Cal conèixer què es proposa de forma global. I cal situar-ho en l'àmbit ideològic. Possiblement sóc un clàssic però tinc la convicció que mirar de superar el binomi dretes i esquerres sols afavoreix a les dretes de tota la vida. És evident que cal reformular moltes coses de les esquerres i que aquests són plurals, però el que està clar és que la indefinició sols crea oportunitats als populismes. Per altra banda Podemos és una formació política que per les seves expectatives tan brutals sense tenir estructures i per la seva indefinició està atraient a gent molt diversa. Em guardaré alguns comentaris que faria sobre algunes persones que conec que estan dins de Podemos, però és evident que és un terreny abonat per demagogs, manipuladors i oportunistes. Un dels seus reptes és saber fer una autèntica tria del seu personal. Per altra banda cal veure quina és la seva relació amb els moviments socials, el risc de creure que substitueixen als moviments socials pot ser un greu error. I un altre dels grans dubtes que em genera Podemos és si tindran una autèntica capacitat d'entendre que el futur polític a casa nostra passa per crear espais on totes les energies transformadores tinguin el seu espai i es sentin còmodes, és a dir moviments socials, gent no organitzada i també totes les organitzacions polítiques que tant a Espanya com a Catalunya han de contribuir a la necessària nova etapa que hem de viure. Si a Espanya, per exemple, no es té clar que el futur passa, en gran part, per IU i altres organitzacions, podem veure bons resultats immediats però manca de concreció dels canvis que s'han de dur a terme. I si voleu d'això en parlem.

Per a mi la irrupció de Podemos serà una magnífica notícia si permet contribuir al nou model social i polític que cal fer a tota Europa. I per fer-ho sols es pot fer fent molt bona feina com a organització però també amb generositat i humilitat envers totes les organitzacions i persones que al llarg de molt temps han fet el possible que transformar la societat.

Hi ha més aspectes que voldria tractar però ho deixo per a propers articles. per exemple com es concreta a Barcelona l'opció de Guanyem o el debat sobiranista i Podemos.