dissabte, 2 de febrer del 2013

Portes Obertes a les escoles


Aquests dies les escoles estem fent jornades de portes obertes, activitats pensades especialment per a que les famílies que estan buscant escola puguin conèixer personalment els diferents projectes. Per tant de forma especial les famílies que tenen fills o filles que l’any vinent faran P3 o bé 1er d’ESO visiten diferents escoles. Altres famílies també ho fan, però per altres cursos el motiu ja és canviar d’escola que no és exactament el mateix que buscar escola per començar una etapa.

Avui a la meva escola hem fet jornada de portes i he atès a algunes famílies. Reconec que aquest és un moment difícil. Moltes famílies passen un moment complicat per tots els dubtes sobre quina escola triar i sobre com això repercutirà en el futur de l’educació dels seus fills i filles. És cert que algunes famílies no es preocupen gaire, però per altres és un autèntic suplici amb la visita a 6,7 o més escoles que totes miraran de parlar de les virtuts del seu projecte. No existeix una guia per fer aquest procés de forma metòdica i sensata, però hi ha algunes idees que cal tenir en compte.


El primer dilema que cal resoldre és si escola pública, concertada o privada. En algun cas aquest no és un element essencial, però per la majoria de famílies aquesta és la primera pregunta que han de respondre. Els motius ideològics juguen un paper essencial, també els motius econòmics, però a vegades acaben pesant més altres elements com les persones conegudes, les referències... Sobretot si l’opció principal és pública el criteri de la proximitat és molt important. En el cas de privades aquest és un element que no es té en compte i a les concertades possiblement menys que a les públiques. Però per a mi aquest és un criteri important. No tan per garantir el mínim trajecte cada dia (que també és important), sinó també per garantir l’arrelament al barri dels nens i nenes.

Un cop fet això cal triar projecte educatiu i aquí és on molta gent es perd. No és senzill poder captar quin projecte es porta a terme i quin ens agrada a nosaltres. Hi ha elements que ens desborden perquè d’una escola ens pot agradar que treballin sense llibres, d’una altra com treballen la música, d’una tercera com afronten les noves tecnologies i d’una quarta el treball per projectes. Què pesa més? Fins on és cert el que ens diuen i no és sobretot propaganda?

I és per això que a mi m’agraden les portes obertes d’escola que permeten conèixer també a les famílies que hi van i als alumnes. Aquesta flaire que desprèn cada escola, aquest ambient que es respira és sovint molt més decisiu a l’hora de triar. Perquè els nostres fills i filles es passaran moltes hores en el centre i “l’estil” acaba sent més important que el propi projecte. Hi ha eleccions que no es poden fer sols per Internet, una bona web d’escola ajuda, però sobretot cal veure la cara de les mestres quan atenen a la gent, els nens que juguen per la seva aula, la decoració de les classes... en el fons la decisió té més d’intuïtiva que de racional i potser ja està bé que sigui així.