dilluns, 29 d’octubre del 2012

Què us sembla si els deixem pensar?




Què us sembla si els deixem pensar? I fins i tot si deixem que opinin? L’actual efervescència independentista té aspectes molt positius des del meu punt de vista, però també té riscos importants. La possibilitat d’acabar imposant un pensament únic en el que sols es pot ser independentista si et consideres català és molt perillosa. Unes declaracions impresentables ja van avisar que hi hauria un moment en que la gent seria o independentista o traïdora.

Respecto a la gent que es considera federalista. Jo crec que és inviable un federalisme amb l’estat espanyol i que qualsevol opció de principis federalistes passa primer per esdevenir estat propi. Crec que sols es pot arribar a un acord des d’una situació d’igualtat legal. No crec en una sortida federalista a la situació actual, però respecto a qui ho defensa, algunes persones amb una coherència impecable des de fa molts anys. I respecto, tot i que no hi coincideixo gens, les opinions que defensen el manteniment del model autonòmic tal com està ara o fins i tot una major centralització. Si sóc sobiranista és perquè defenso el dret a decidir i aquest dret sols pot néixer de la plena llibertat de poder opinar, en primer lloc individualment. Defensar el dret de Catalunya a decidir el seu futur sols té sentit si entenem que tota la gent pot expressar la seva opinió en llibertat i fruit d’aquestes opinions es pugui construir un futur. Em sembla trist i poc ètic exigir que se’ns escolti i alhora voler callar opinions. Una cosa és combatre ideològicament i amb arguments les opinions que no compartim i una cosa molt diferent és el menysteniment constant d’idees i sobretot establir categories diferents de catalanitat en funció d’una opinió.

No oblidem, a més, que la immensa majoria de catalans i catalanes no eren independentistes fa quatre dies. No oblidem que qui avui diu liderar el procés no defensava aquest plantejament pocs mesos enrere. No tan sols aspiro a una Catalunya independent, aspiro a que aquesta Catalunya sigui socialment lliure però també justa i oberta. Em preocupen determinats plantejaments davant del necessari posicionament polític de tothom.