dilluns, 28 de maig del 2012

15 M a seguir creixent


Aquests dies commemorem el 15M, el moviment polític més innovador que hem vist els darrers anys. Un moviment que ha permès expressar la indignació de molta gent al carrer. Un 15M que està creant consciències i que encara té com a repte convertir aquestes consciències en realitats transformadores. Però algú era capaç de creure que en un any la gent canviaria radicalment la societat, en contra dels poders ta forts que ens dirigeixen? Jo no poso en dubte l’èxit del 15M, tot i que espero que sigui capaç de seguir el seu camí.
La manifestació del dissabte a Barcelona va ser massiva. El públic va ser molt heterogeni. A diferència de les primeres manifestacions tinc la sensació que ha baixat l’efervescència en contra de qualsevol forma de política de partits i en canvi ha augmentat el crit reivindicatiu concret. Dissabte el clam en contra del sistema financer va ser molt important, però també es va expressar amb molta força la defensa de l’ensenyament públic, el dret a l’habitatge o l’oposició a les retallades en sanitat. El moviment va assumint les seves reivindicacions més concretes, fruit de la realitat. La situació política i social a casa nostra és molt pitjor avui que fa un any i les perspectives fan que haguem de tremolar. El 15M no ha desaparegut al llarg d’aquest any. El seu treball en assemblees locals ha estat possiblement irregular. Jo destaco la bona tasca feta al meu barri, al Poblenou, on han estat capaços de dur a terme un gran nombre d’activitats molt interessants. A més la feina feta per les assemblees locals ha permès concretar més les reivindicacions, quan es treballa en un poble o barri es veu més clarament quines són les prioritats de treball. El moviment 15M ha de seguir aquesta línia de treball local intens i moments mediàtics de tant en tant com la massiva manifestació de dissabte.
Però tampoc ens equivoquem. El moviment 15M lluita en contra d’unes polítiques determinades. Unes polítiques que al llarg d’aquest darrer any no tan sols s’han consolidat sinó que han crescut de forma brutal. La gent del 15M ha d’entendre que la lluita que duen a terme no es pot fer en solitari ni es pot fer tan sols en l’àmbit de la mobilització. El dia després de creure que la societat catalana era un clam en contra de les polítiques conservadores l’enquesta del Periódico en retorna a la realitat per dir-nos que segons aquesta enquesta CIU i PP segueixen tenint majoria absoluta a Catalunya, encara que sigui una mica menys significativa. Els grans beneficiats de l’enquesta són ERC i ICV-EUiA, és cert, però amb uns increments que no permeten albirar canvis polítics prou significatius. Potser hi ha molta més gent que ha entès aquesta necessitat de transformació social, però cal fer entendre que no té sentit tan sols lluitar en contra d’unes polítiques sinó que també cal canviar les polítiques que es fan i les formes de fer-les. Per tant 15M moltes felicitats pel primer aniversari i a seguir creixent i madurant.