dilluns, 16 de gener de 2012

Baròmetre municipal molt dur pel PSC

Fa pocs dies es publicava el darrer baròmetre municipal de Barcelona que ja incorpora els primers sis mesos de govern de CIU, amb Xavier Trias com Alcalde. Els mitjans de comunicació coincidien que els resultats eren un aval a la política de CIU a la ciutat. No he vist cap matís, veient els resultats dóna la sensació que la ciutadania de la nostra ciutat ha viscut amb entusiasme el canvi de govern i que creuen que la ciutat farà un gir impressionant amb el lideratge de Xavier Trias. La Vanguardia per exemple ens deia “Barcelona avala la gestió de Trias” o el Periódico destacava “Els barcelonins aplaudeixen la gestió de Trias i enfonsen al PSC” (aquests del Periódico! ja en parlarem un altre dia). És cert que les dades de percepció de la gestió municipal han millorat aquest semestre a la ciutat. Però no oblidem que partíem del moment major de desconfiança ciutadana a la ciutat i que els mitjans s’han encarregat de netejar la imatge de la ciutat. A això cal sumar-hi una actitud lògica de veure amb optimisme els canvis. Però realment la gent aplaudeix tant el canvi?

Si realment la gent tingués confiança plena en l’actual govern de CIU hi hauria dades de l’enquesta que serien diferents. Per exemple a la pregunta “El darrer any, vostè creu que Barcelona millorarà o empitjorarà?” un 56’1% diu que millorarà ara al desembre de 2011. La mateixa pregunta al desembre de l’any passat era del 70’1% o al desembre de 2009 era del 71’0% i sols el 2008 la dada era equiparable amb un 58’4%. Per tant no existeix tampoc una confiança gaire gran en que Xavier Trias farà millorar la ciutat, més aviat al revés. O per exemple si la gent valorés tant bé el canvi de rumb de la ciutat la valoració de Xavier Trias Alcalde hauria d’haver millorat. I si bé és cert que és el més ben valorat amb una nota de 5’4 la seva nota és la mateixa que al desembre de 2008, dues dècimes superiors al 2009 o una dècima millor que fa un any. Per tant Xavier Trias és igual valorat com a oposició que com Alcalde. De fet Xavier Trias treu la mateixa nota que tenia Jordi Hereu en el primer baròmetre del darrer mandat. El canvi és que Jordi Hereu va passar del 5’4 a l’inici de mandat al 4’1 al juny de 2010. Podríem dir el mateix sobre la pregunta de com valora la gestió de l’Ajuntament. Les dades actuals són equiparables a les del 2007, 2008 o 2009. No estic parlant dels millors moments de percepció de l’Ajuntament, sinó dels moments previs a la gran davallada del 2010 de la imatge, especialment dels socialistes a Catalunya.

Per tant em dóna la sensació, mirant una mica el baròmetre municipal, que Xavier Trias ha sabut capitalitzar el desgast del PSC i una imatge artificial de bloqueig de la ciutat. CIU no ha aparegut com la solució, sinó que s’ha evidenciat els greus problemes del PSC per presentar-se com alternativa a la ciutat de Barcelona. A això cal afegir l’enfonsament en les perspectives electorals del PSC a la ciutat. Crec que el baròmetre és una tímida aprovació de CIU i fortíssim suspens al PSC. El més sorprenent és que el principal partit de l'oposició sigui el gran damnificat d'un baròmetre. La millora de resultats de ERC i el creixement molt important d’ICV-EUiA fan replantejar del tot com s’ha d’afrontar el futur de les esquerres a la ciutat.