dilluns, 21 de novembre del 2011

La independència ha guanyat?


La meva capacitat de sorpresa no té límit. Veure algunes valoracions electorals em fan plantejar-me que o bé ja hi ha gent amb un gran nivell de demagògia o jo no entenc res de res. També hi ha la possibilitat que siguin les dues coses.

La portada del diari Punt-Avui per a mi és sorprenent “Catalonia is not Spain”, com ho és la valoració de CIU. Plantejar que Catalunya ha votat molt diferent que Espanya és absurd. Les dretes han guanyat, l'esquerra verda ha crescut i el PSC s'ha ensorrat. No crec en cap cas que la gent hagi votat en clau referèndum i per tant mirar d’analitzar les dades des d’aquesta clau em sembla absurd. D'entrada comptar que una força liderada per Duran i Lleida sigui un símptoma d’una voluntat política clara d’avançar cap a la independència em sembla força temerari. Duran i Lleida no és un exemple de sobiranisme precisament. Però és que a més no oblidem que si sumem les tres forces previsiblement sobiranistes (CIU, ICV.EUiA i ERC) sumen 22 escons, la suma de les forces teòricament estatalistes suma 25 escons. Aquest és el resultat que ens aboca a la independència?

I no ho dic perquè no cregui que hi haguem d'avançar, però em sembla que el resultat de les forces sobiranistes sumat a la majoria absoluta del PP no demostra que el procés de independència sigui imminent, a mi ja m’estaria bé. I tampoc han triomfat altres fórmules com la demanda de vot nul de SI o de vot en blanc de les CUP. Tampoc el resultat d'abstenció, vot nul i blanc al Senat ha estat gaire superior a la mitjana estatal. Aquí el resultat no és el del País Basc. Allà la suma de vots a Amaiur i PNB sí que és un resultat que marca un camí clar, però a casa nostra desgraciadament no és el mateix. Valoro positivament que el PP no hagi aconseguit un gran resultat a Catalunya, però em sembla que encara ens queda molta feina a fer en el terreny social i en el nacional. I mentre CIU pretengui equiparar nació i partit la cosa no serà gaire senzilla. En aquest sentit caldrà seguir donant suport a propostes socials que ens permetin avançar en aquest sentit.

2 comentaris:

Ramir Bullich Catà de la Torra ha dit...

Molt d'acord. Resulta ilusori tirar les campanes al volt i confondre els desitjos amb la realitat.Tal com dius, "caldrà seguir donant suport a propostes socials que ens permetin avançar en aquest sentit."

Pere Vallès i Lanau ha dit...

Si Catalonia is not Spain, La Sènia, Salou, Tarragona, Creixell o Roda de Barà són l'Alcazar de Toledo?