dimarts, 1 de novembre del 2011

Consum cooperatiu


En aquests moments crec cada cop més en el món cooperatiu. De fet participo de tres cooperatives en àmbits que m’afecten molt directament. En primer lloc i com ja he explicat diverses vegades sóc professor a una cooperativa de treball associat, concretament a l’Escola Gravi. I m’agrada, més enllà del debat d’escola pública i concertada, com a model d’organització laboral. Valoro molt positivament la implicació directa que tinc jo i els meus companys i companyes, en el funcionament de l’empresa i en l’assumpció de responsabilitats en relació al meu propi lloc de treball.

Però avui volia parlar d’una de les apostes que he fet més recentment, que és incorporar-me a una cooperativa de consum juntament amb la meva parella, en concret a Estèvia al meu barri del Poblenou. La cooperativa em permet adquirir productes de menjar, sobretot verdures i fruita. És una cooperativa jove i per tant ara estem incorporant cada cop més productes a disposició dels socis i sòcies. El tema de les cooperatives de consum està agafant una important embranzida a casa nostra, tal com molt bé reflecteix el darrer número de la sempre interessant revista Carrer de la FAVB i que us recomano llegir.

De moment la meva experiència és positiva. Jo diria que estar a la cooperativa de consum em permet bàsicament tres coses que per a mi són importants. En primer lloc consumir productes naturals de qualitat. En segon lloc teixir una nova xarxa de relacions. I en tercer lloc tenir un consum més responsable. 

El primer element és clar. Els productes que consumim de la cooperativa són sensiblement millors que la mitjana de botigues que trobem al nostre entorn. El seu tractament està garantit que té uns criteris més saludables que la majoria d’altres productes i per tant el consum d’aquests productes millora la qualitat de vida. En segon lloc formar part d’una cooperativa de 30 unitats familiars permet conèixer gent del barri i compartit compromisos. A algunes persones ja les coneixia però a la majoria no, tot i que ens anem trobant ara ja pel barri, per exemple a les activitats de l’assemblea social del Poblenou.
Però el darrer aspecte, el del consum responsable crec que és el més destacat. En primer lloc perquè estic molt content de contribuir a garantir un model de pagesia propera. Perquè afavorint la política de quilòmetre zero en el consum no tan sols preservem un model econòmic de moltes famílies sinó que contribuïm a un model més sostenible, reduint per exemple els desplaçament de mercaderies innecessaris. També reduint residus, ja que els productes no ens arriben embalats dins de diverses capes de plàstics i safates. I garantint a més que es redueixin els intermediaris que encareixen els productes i controlen el mercat. Jo no puc explicar-ho amb major profunditat, però estic convençut que assumir un major control de la ciutadania damunt del consum, aconseguirem canviar també moltes coses de les que no ens agraden.

Les cooperatives de consum que comencen a néixer arreu de casa nostra són una bona eina per tal de transformar estructures de producció i distribució que sabem que són injustes i insostenibles.

1 comentari:

Cesc ha dit...

Estic d'acord amb el que dius de les cooperatives de consum, pel producte que és molt important.
Però també com dius per compromís, pel consum de proximitat, per reduïr la petjada ecològica i finalment per promoure l'economia local, que ens fa bona falta.