dilluns, 21 de novembre del 2011

20N anàlisi d'urgència

Acabo de tornar de l’hotel on es feia el seguiment de resultats d’ICV-EUiA i demà he de fer classes, però em venia de gust fer una primera valoració dels resultats de les eleccions generals. 

En primer lloc no ens enganyem. Per a la gent que ens definim d’esquerres el resultat és molt dolent. A nivell estatal l’onada blava ha estat imparable i a Catalunya la suma de CIU i PP és molt important. Això es produeix en gran part per l’enfonsada socialista més que pel progrés conservador, però és igual, els resultats són els que són. El sectors conservadors, els mercats i la gent de dretes poden brindar tranquil·lament aquesta nit. Qui vol fer avançar la societat en un sentit més just i solidari avui ho té més difícil. El resultat no ofereix gaires matisos.
Però posats a trobar aquests elements a destacar sí que cal posar en valor el resultat d’ICV-EUiA. La representació de tres escons ens permetrà fer més i millor feina. Tenim un repte i hem aconseguit trencar un sostre de fa molts anys. Per tant hem sabut recollir el descontentament de molta gent d’esquerres amb una bona campanya liderada per un gran Joan Coscubiela. Però no ens podem deixar portar pel cofoisme, perquè ara haurem de fer molt bona feina al Congrés, però també haurem d’ampliar la base social d’ICV-EUiA. En el moment de greu crisi del PSC no hem sabut atreure a més votants d’esquerres i per tant, malgrat l’èxit parcial d’aquesta nit, ens ve una feinada a sobre que no ens podem acabar.

Però també hi ha altra gent que haurà de reflexionar. Qui considera que hi ha una majoria social que vol transformar la societat en un sentit diferent sense passar pels partits tradicionals s’ho haurà de replantejar. La suma de vots en blanc, nuls i a partits no parlamentaris de l’òrbita que podem entendre més propers als indignats superen de poc els 200.000 vots a Catalunya. La suma de vots dels partits que deien que no s’havia de votar arriba a prop dels 3.000.000. És a dir PP+CIU+PSC a Catalunya sumen més vots que sumant tots els vots a tota la resta de partits, més vot nul, més vot en blanc i abstenció. Per tant l’alternativa no està aquí i pensar que hi ha majories que faran els canvis sense entrar a les institucions crec que és un error.
D’aquest tema en parlaré, i de l’ensorrada socialista, i del resultat al País Basc, i de la meva porra ... però ara marxo a dormir.

2 comentaris:

Santi Demajo Meseguer ha dit...

Em quedo amb aquesta part:

"Però no ens podem deixar portar pel cofoisme [...] haurem d’ampliar la base social d’ICV-EUiA. En el moment de greu crisi del PSC no hem sabut atreure a més votants d’esquerres i per tant, malgrat l’èxit parcial d’aquesta nit, ens ve una feinada a sobre que no ens podem acabar."

Crec que hem de construir una esquerra verda forta i creïble i aspirar a molt més. El suport que ara té ICV-EUiA ha de ser el terra per donar un salt important. No sé si és realista però és el que crec...

FPB ha dit...

"Molt bona reflexió "És a dir PP+CIU+PSC a Catalunya sumen més vots que sumant tots els vots a tota la resta de partits, més vot nul, més vot en blanc i abstenció. Per tant l’alternativa no està aquí i pensar que hi ha majories que faran els canvis sense entrar a les institucions crec que és un error."