dilluns, 25 de juliol del 2011

Els districtes de Barcelona

Article meu publicat a CatalunyaPress

Avui dilluns 25 de juliol es constitueixen els Consells Municipals dels 10 Districte de Barcelona. Possiblement serà poc notícia aquest tema, entre d’altres coses perquè la proximitat no acostuma a ser un tema que vengui molt. En canvi els Districtes assumeixen una gran part de les decisions que afecten a la vida de les persones i són una peça clau en la proximitat i la participació ciutadana.

Per primer cop, igual que a l’Ajuntament, CIU governarà els 10 districtes de la ciutat. Finalment no s’ha concretat una idea que sempre defensava Xavier Trias però que al meu entendre era molt poc afortunada, que el Regidor o Regidora del Districte fos de la força més votada. Això representaria que la meitat dels districtes haguessin estat en mans de CIU. No és possible ser regidor d’un districte sense formar part d’un govern municipal a Barcelona. Tot i així no serà senzill el govern dels districtes on les forces d’esquerra tenen majoria. CIU ho sap i per això ha començat amb una gran suavitat arreu de la ciutat. Durant molts anys s’ha volgut fer veure que el darrer govern d’esquerres a Barcelona era dèbil, però el que realment és fràgil és un govern sols amb 14 regidors i regidores i amb la meitat de districtes on les esquerres tenen majoria. Però això, determinats mitjans, ara no s’ha volgut destacar. El Partit Popular podrà salvar el cul a CIU en molts temes de ciutat, però en els districtes CIU haurà de demostrar una gran capacitat de treball.

I aquí és on crec que CIU ha tingut possiblement una de les seves grans sorpreses de la complexitat de la gestió municipal. El lideratge als Districtes requereix d’un gran treball constant i de proximitat. La gestió als barris requereix de la capacitat de resoldre nombrosos temes que poden semblar menors però que afecten a la vida de les persones. CIU ha passat de dir que els tècnics de barri eren comissaris polítics al servei del govern d’esquerres a confiar en la seva capacitat per seguir fent bona feina als barris. Molt sovint la capacitat política de veritat es mesura en les petites decisions. Els barris requereixen un treball molt intens i aquí és on CIU haurà de demostrar la seva capacitat. Avui es constitueixen els districtes de la ciutat i desitjo bona feina a tots els consellers i conselleres que hauran de fer molta feina en un mandat que sens dubte serà complicat.