diumenge, 29 de maig del 2011

Què passarà a Horta-Guinardó?

Fa just una setmana es celebraven les eleccions municipals a Barcelona. CIU va guanyar les eleccions a Barcelona i per tant Xavier Trias serà el nou alcalde. La seva intenció és governar en solitari i per tant una primera conclusió és que amb 14 regidors i regidores (excloent Alcalde) hauran de dirigir tots els districtes i les àrees de l’Ajuntament. El govern d’aquest darrer mandat estava format per 18 regidors i regidores i ja era més que just. Una de les primeres conseqüències serà la dificultat de proximitat de regidors i regidores que hauran d’assumir a més de territori àrees importants. No qüestiono la capacitat, d’això en tindrem quatre anys per fer-ne valoracions, però sí que coneixent aquest àmbit no serà senzilla la tasca.

Tot això si no es concreta una de les possibilitats que de forma discreta es va debatent, la possibilitat que sigui regidor o regidora de Districte una persona de la llista més votada al Districte. A Horta-Guinardó, per exemple, això representaria que aquest càrrec correspondria a algú del PSC, igual que a d’altres districtes. Cal tenir en compte que la distribució de consellers i conselleres a Horta-Guinardó és PSC 7, CIU 5, PP 4, ICV-EuiA 2 i Unitat per Barcelona 1. I aquí comença el debat interessant. És una bona opció que el regidor d’Horta-Guinardó sigui del PSC quan l’equip de govern serà de CIU? La meva resposta és contundent, de cap manera. El regidor o regidora d’Horta-Guinardó ha de ser de CIU si finalment confirmen que serà un govern en solitari. D’entrada pot semblar més democràtic pensar que la llista més votada a un Districte tingui la Regidoria, però això sols tindrà sentit quan es faci l’elecció directa dels consellers i conselleres de Districte i quan s’estableixi un nou mecanisme de competències en favor dels Districtes.

Xavier Trias ha anat anunciant de forma reiterada que oferiria la regidoria a la llista més votada de cada Districte, el fet de comptar amb un equip de govern reduït pot ajudar en aquest sentit però té sentit que la meitat dels regidors de districte no siguin de l’equip de govern? Això genera la necessària cohesió d’equip de govern i de coherència de criteri? Per altra banda el PSC de Barcelona ha respost clarament que no ho acceptarà, però alguns sectors apreten en el sentit contrari. La possibilitat d’augmentar el nombre de persones a l’estructura de personal i el fet de visualitzar a aquells districtes on han guanyat pot influir en el sentit contrari. Personalment crec que si el PSC acceptés aquesta possibilitat donaria oxigen a curt termini a l’organització però que en canvi acabaria passant una factura molt alta, entre d’altres coses per la incapacitat de donar resposta com a Districte a molts dels reptes que sorgeixin i per altra banda perquè es crearia una difuminació del paper del PSC que faria oposició a la ciutat i governaria alguns districtes. Crec que això dificultaria que el proper govern municipal tornés a ser d’esquerres. Com es tractarien les discrepàncies programàtiques? Com es resoldrien els conflictes de competència? Com es garantiria la idea de ciutat?

El que està clar és que ICV-EUiA no formarà part del govern de la ciutat ni del govern de cap Districte i per tant que l’Elsa Blasco no serà la Regidora d’Horta-Guinardó ni jo seré el Conseller Tècnic, però d’això ja en parlaré quan tot estigui més aclarit.

5 comentaris:

José-Luis Petreñas ha dit...

Molts de nosaltres estarem amatents a tot aixó.

Jordi sp ha dit...

Seguint el que posa la premsa diu que Trias ofereix la presidència del districte i no pas el lloc de regidor. ( http://www.naciodigital.cat/noticia/25397/psc/accepta/estesa/ciu/districtes/barcelonins )

Per tant, on rau la diferència. L'altre dia en parlàvem i fins i tot discutíem si el Regidor del districte (no em refereixo al Preisent del districte, c'est à dire Elsa vs. Montserrat Ballarin) ha de ser una persona que ha sortit elegida a les eleccions o ho pot ser qualsevol.

Pere Nieto ha dit...

El que Trias va dir sempre era el regidor executiu (és a dir Elsa). Sempre ho va reclamar a Sarrià-Sant Gervasi on per exemple CIU tenia majoria. Les presidències són regidors o regidores però el darrer mandat ja es va pactar la seva distribució, entenent que no són càrrecs executius, sinó representatius. Això tornarà a passar i això no ho qüestiono, ho trobo correcte. ICV-EUiA per exemple tenia la presidència de Sant Andreu.

jordi sp ha dit...

D'acord Pere

Anònim ha dit...

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/taxi-barcelona-mujer-atropello-1192103

VOLEM SOLUCIONS!