dimarts, 31 de maig del 2011

Es vota al Regidor del Districte?


Una de les conclusions de les eleccions municipals de Barcelona al Districte d’Horta-Guinardó és que la gent no vota en clau de Districte. És a dir no es té en compte si la gestió al Districte ha estat o no positiva, es vota en clau de ciutat, i encara gràcies. Els resultats de les municipals 2011 van ser molt globals a la ciutat i per tant els partits van perdre o guanyar vots de forma molt homogènia a la ciutat. Això és positiu o no?
Al Districte d’Horta-Guinardó això es podia comprovar d’una forma molt més acurada. Durant els darrers anys Elsa Blasco havia estat la Regidora del Districte en representació de ICV-EUiA. A les eleccions del 2007 el conflicte de la narcosala va suposar la pèrdua de vots (tampoc molt significativa) als barris de la zona nord del Districte. En canvi aquest cop el resultat ha estat molt similar a la resta de la ciutat. Si a Barcelona ICV-EUiA ha pujat un 1’1% a Horta-Guinardó ho ha fet un 1%. El PSC per exemple ha baixat a Barcelona 7’9 punts i a Horta-Guinardó 7’2. Per tant el Districte ha seguit la mateixa evolució que la resta de la ciutat.
Sols a dos barris d’Horta-Guinardó, Can Baró i la Font d’en Fargues hem baixat, tot i que molt poc, 7 dècimes a Can Baró i 6 a la Font d’en Fargues. En canvi hem pujat més (recuperant el que vam perdre a les darreres eleccions) a Montbau o Sant Genís i hem tret molt bons resultats a Horta i al Guinardó. Però el resultat més espectacular en percentatge el tenim a la Clota, un barri molt petit i on s’ha treballat molt planejament i en que el percentatge de vot passa de 8’9% a 21’43%, això sí aquest alt percentatge representa tan sols 24 vots, però és significatiu que a un barri a on s’ha debatut molt es millori tant. Per cert no us perdeu el magnífic article de valoració de resultats electorals al blog d’ecosocialistes d’Horta-Guinardó.
Però tornant a l’inici. Ara no es vota en clau de Districte, de la gestió feta, de les propostes pels barris. Canviaria això sí es fes l’elecció directa dels regidors i regidores i dels consellers de districte? Tinc els meus dubtes. La gent es deixa portar per sensacions molt generals i no per accions concretes, pe`ro a part el grau de coneixement de la política municipal és molt baix. Quanta gent sap que l’Elsa Blasco ha estat la regidora d’Horta-Guinardó? I quanta gent sap que és d’ICV-EUiA? I és més la gent votarà diferent en funció que s’hagi enderrocat un viaducte, s’hagi impulsat la UA3 o s’hagi recuperat la Masia de Can Fargues?

3 comentaris:

jordi sp ha dit...

Jo afegiria: quanta gent sap qui és el nº 2 de cada llista....

Des de Montbau ha dit...

Tens molta raó

Manuel ha dit...

Crec que els resultats arreu de Catalunya mostren que, en molts casos, ni tan sols es vota l'alcalde/ssa, així que el regidor/a de districte, ja no cal ni parlar.