divendres, 11 de març del 2011

ICV ha de créixer a Barcelona



En el meu primer article a Catalunya Press parlava de no caure en l’engany de creure’ns la Barcelona que ens pintava la dreta. Primer perquè Barcelona no és la ciutat desfeta que alguns ens volen pintar i segon perquè la dreta no representa la solució, sinó més aviat l’acceleració de determinats problemes. Les primeres mesures del govern de CIU a la Generalitat no deixen lloc al dubte. No s’actua en l’impost de successions i en canvi es retalla en sanitat. No es retalla a determinades escoles de l’Opus però sí a l’escola pública ...
Algunes persones m’heu comentat, per escrit o personalment, que coincideixen en una gran part del relat, però que la solució no està clara, que en molts casos ICV-EUiA no ha estat a l’alçada, que no està clar que un nou govern d’esquerres a la ciutat liderat pel PSC sigui la solució. Potser tot el que plantegeu és en gran part cert i per tant el que cal fer és actuar, fer-ho de forma contundent i començar des d’ara mateix. ICV-EUiA té una part important del seu electorat desconcertat o desmobilitzat. El relleu d’Imma Mayol per Ricard Gomà pot aprofundir en aquesta línia. Ricard Gomà és possiblement un polític més ben valorat en els cercles més actius de la ciutat, entre la gent que pot crear opinió, però molta d’aquesta gent no està per mullar-se i per tant el seu desconeixement general no es soluciona amb gent que s’impliqui a fons per un candidat que ningú pot dubtar que representa l’aposta per una Barcelona més inclusiva. El grau de desconeixement del candidat no és senzill de resoldre però la gent que creiem que Ricard Gomà és molt bon candidat haurem d’esforçar-nos.
Per altra banda tinc la percepció que molta gent està decebuda no perquè ICV-EUiA a Barcelona vagi en una línia erràtica o contrària als principis, sinó més aviat perquè arriba poc, perquè no té prou impacte o influència. Això és opinable, però a mi no em sembla poc el que ha influït ICV-EUiA al llarg d’aquest mandat tenint tan sols quatre regidors i regidores en un govern en minoria. Crec que hi ha molta menys crítica a les àrees que directament ha gestionat la nostra organització. Crec que tothom ha vist que a Horta-Guinardó, on la Regidora, Elsa Blasco, és d’ICV-EUiA la gestió, la complicitat i les prioritats han estat diferents, com molt bé recull la web www.marquemladiferencia.cat Però no tan sols parlem de les nostres àrees. El model de promoció del turisme que s’està impulsant o les mesures de control del trànsit també tenen una part de la nostra empremta. Però també és cert que a altres temes no hi hem arribat prou o hem hagut de deixar constància de la nostra opinió i acceptar que sols disposem de 4 regidors i regidores d’un total de 41.
Per tant al meu entendre la millor opció per tal de fer el canvi que necessita la ciutat passa, entre d’altres coses, per un enfortiment del resultat d’ICV-EUiA a Barcelona, al marge de si estem o no al govern. Però dic molt clarament entre d’altres coses, perquè si ICV-EUiA aconseguís un resultat de sis o set regidors i regidores a l’Ajuntament, això per si sol, no serviria. Caldria per una banda enfortir l’organització, garantint que ICV-EUiA pugui estar molt més propera als barris, a les entitats, als conflictes. Caldria aconseguir molta nova gent que permetés la necessària renovació de la nostra gent o el seu reforç. Digueu-me clàssic però és necessari enfortir l’organització per garantir que allò que transmetem a les institucions no s’allunyi de la realitat que volem defensar.
Però no tan sols enfortint el resultat d’ICV-EUiA i l’organització ens en sortirem. Cal també un moviment associatiu potent, fort, reivindicatiu i responsable. En moments com els que s’acosten on no podrem repetir el mateix nivell d’inversió i on la situació econòmica de moltes famílies de la nostra ciutat patirà de forma dramàtica la greu crisi que estem vivint, cal un moviment associatiu que defensi les prioritats de treball i inversió més enllà de corporativismes, nous feixismes i demagògies barates. Però de com enfortir el moviment associatiu, en parlarem un altre dia. Per tant m’agradaria millorar el resultat d’ICV-EUiA a les properes municipals, enfortir l’organització i posar en valor el moviment associatiu, un triple repte que necessitarà de molta gent.