dimecres, 5 de gener del 2011

Plaça Eivissa i manca de rigor periodístic



El Districte d’Horta-Guinardó està duent a terme un procés participatiu per establir els criteris que han de marcat el projecte de reurbanització de la Plaça Eivissa, un dels llocs més emblemàtics del barri d’Horta. Aquest procés va sorgir d’una proposta d’ERC al Consell Plenari que es va aprovar per unanimitat i que des del primer moment va ser acollida com a pròpia per la comissió de seguiment del Consell de Barri d’Horta. Aquesta comissió, on participen la majoria de les entitats més significatives del barri, va establir un procés de consulta que ha finalitzat en la seva primera fase (a la fotografia una de les sessions de treball) Ara caldrà fer el seguiment del projecte per tal de que la reurbanització de la plaça respongui a les demandes veïnals.
Per tant el procés participatiu ha establert criteris per elaborar el projecte, no ha discutit en cap cas un projecte concret proposat pel Districte. Algunes de les conclusions principals del procés participatiu són que la gent d’Horta volen que la Plaça Eivissa conservi el seu caràcter (és lògic tenint en compte que és un espai tan emblemàtic), volen que sigui un espai bàsicament de trobada i de participació i en aquest sentit valoren que cal que hi hagi prou bancs, que hi sigui la font, que hi hagi les terrasses del bar i que s’estudiïn les possibles reduccions de trànsit. Es vol també que es millori el paviment i que s’incrementi la neteja. És a dir la majoria de canvis van encaminats a garantir un espai amable per a la gent. La gent que ha participat del procés ha demanat que no es facin canvis estètics ni d’ús significatius i que es conservi aquest aire de plaça de poble i espai de trobada. Amb aquests criteris, coincidents en general amb l’equip de govern, es farà un projecte que serà en totes les seves fases amb participació ciutadana.
La comissió de seguiment ha expressat la seva satisfacció pel procés i per tant tothom ha tingut la sensació que ha anat bé. Al final el tema arriba a la premsa i a partir d’una nota de premsa que explicava, molt àmpliament, tot el procés i les conclusions. I la veritat és que, no es pot dir d’una altra manera, es transmet una imatge que no té res a veure amb la realitat (amb l’excepció de BTV, tot s’ha de dir). És casualitat, mala professionalitat o mala llet? El titular de El Periódico era “Els veïns d’Horta rebutgen els canvis a la plaça d’Eivissa”, el titular de La Vanguardia era “Horta rechaza la reforma de una plaza”. Això és fals, no estan informant, estan canviant la realitat. La gent d’Horta vol al reforma de la plaça pe`ro no vol que aquesta reforma signifiqui un canvi en la seva personalitat. I a més no es tracta de que els veïns “rebutgin” es tracta de que els veïns “proposen” perquè no hi ha cap projecte al que s’hagin oposat, simplement han pogut opinar de quins criteris han d’haver-hi al darrera de la proposta. Val a dir que la notícia de El Periódico està ben explicada però el titular no ajuda (una manera de fer atractiva la notícia?), en el cas de La Vanguardia el text és molt més fluix.
El nostre procés participatiu ens ha permès arribar a uns centenars de persones, els titulars dels diaris arriben a molts milers. A vegades aquesta és la sensació d’impotència que vivim. Un procés que ha estat globalment positiu i ben valorat per tothom que ha participat pot acabar convertit en una imatge de fracàs. Per tant és molt important poder explicar, explicar i explicar. Ens cal un esforç molt gran perquè segons qui no ens ajudarà.