dimecres, 15 de desembre del 2010

La seguretat és de dretes?



Un dels aspectes més recurrents als debats dels plenaris del Districte d’Horta-Guinardó és el tema de la seguretat. De fet CIU i de manera escandalosa l PP fan referència constant al greu clima d’inseguretat que es viu al Districte i demanen de forma permanent major presència policial. Per part del govern es recorda que les estadístiques demostren que Horta-Guinardó és un Districte amb un baix índex delinqüencial i que per tant els alarmismes del PP i CIU sols afavoreixen la por i no aporten solucions.


Un dels mites de la política és que la dreta es preocupa de la seguretat i en canvi les esquerres no tenim aquest tema en la nostra agenda. Possiblement ens ha passat com en altres temes, ens han guanyat en el terreny semàntic i han aconseguit equiparar la paraula seguretat amb la paraula vigilància policial. Certament des de les esquerres a vegades no hem sabut teixir un discurs prou potent que expliqui la importància de garantir la seguretat, però sobretot ens ha costat explicar que garantir un bon clima de seguretat s’aconsegueix, bàsicament, amb polítiques d’esquerres. Una societat cohesionada, equitativa i justa afavoreix un millor clima de seguretat, una societat desequilibrada, amb greus diferències socials i econòmiques afavoreix un baix clima de seguretat. Però sembla que ens faci por parlar d’aquests temes. És m´s garantir un bon clima de seguretat amb polítiques públiques és una necessitat per evitar situacions tn dramàtiques com en dels països on la gent rica es paga una potent seguretat privada i la gent pobre està exposada a un clima de violència extrema als carrers.

Però m’agradaria parlar també d’un altre aspecte vinculat a la seguretat i que és necessari impulsar des de ls esquerres. Estic parlant del control social dels espais públics. Allà on hi ha espais públics que la gent es fa propis i els utilitza de forma intensiva, l’espai és més segur. Un exemple clar en aquest sentit és els espais que a Horta-Guinardó estan gestionats per entitats de petanques o bitlles. Aquests són llocs públics amb una molt baixa conflictivitat perquè hi ha una gent que es fa l’espai propi i vetlla per garantir un bon clima. M’agradaria destacar espais com la plaça dels Plàtans on juguen als Bolos Leoneses (a la foto), les pistes del bitlles catalanes del carrer Rectoria a Horta o del club de bitlles COP d’Isadora Duncan o les pistes de petanca de Valldaura. Per tant és important l’hora de fer nous dissenys urbanístics en pensar en espais no tancats, espais ben il•luminats, espais amb bona visibilitat ... però també pensar ens espais pensats per a la gent i perquè tinguin un ús intens, com per exemple espais per a activitats i festes majors. En aquest sentit l’espai de Festa Major és un element que s’ha tingut en compte a l’hora de dissenyar nous espais públics com la nova avinguda de l’Estatut o la nova Ronda del Guinardó.

Per tant parlem de seguretat i no ens deixem portar pels tòpics de la dreta més rància que sembla tenir el patrimoni d’un tema en el que nosaltres tenim, precisament, moltes coses a aportar.

5 comentaris:

Señor G ha dit...

Jo de vegades trobo a faltar "presencia" de l'administració. Un exemple que no sé si es de dretes o esquerres, el el tema de l'apropiació de les voreres per les motos. Ara que tinc un bebé encara es més rotllo perque amb el cotxet topo amb elles, i el que es guanya de vorera o en peatonalització es perd pq es transforma en aparcament motos com aquí http://lasgafasdelsenyorg.blogspot.com/2010/09/donde-esta-el-ayuntamiento-en-sants.html O durant mesos volta restes d'una obra o hi ha containers posats malament. On és la guardia urbana o qui sigui? Jo veig la GU com un cos cívic i cada cop més s'integra com un cos de seguretat. Els de zona verda per exemple que passejan per tota la ciutat no poden fer d'ulls tb de l'ajuntament. Es pot donar la paradoxa que si posesis el cotxe a sobre la vorera com no es zona verda no rebría sanció?

Altra mostra de passotisme o de mala gestió, es les gomes al terra que s'han posat a les parades del bus. Tu has vist alguna que no estigui malmesa? Vaig deixar fa més d'un mes una queixa a la web de l'ajuntament per aquesta a Sants http://lasgafasdelsenyorg.blogspot.com/2010/11/el-plan-barcelona-para-acabar-con-los.html
I encara la estan validant! Per cert li he enviat al facebook del Gomà. I paro ja.

Señor G ha dit...

Clar que potser amb la crisi si parlo de voreres, motos i tal soc un reaccionari, :-)

Pere Nieto ha dit...

Hi ha aspectes del que planteges que entenc perfectament. Un dels temes que a vegades ens preocupa com a "gestors" municipals és aquesta mena de coses que poden semblar menors però que acaben creant molèsties i incomoditat. El tema de les motos, les dificultats a vegades per retirar restes d'obres, però també altres aspectes que costa explicar perquè no es fan. Potser sí que és cert que a vegades hem sabut fer grans transformacions i vigilar poc, en canvi, coses més quotidianes.

Xavier ha dit...

Desde mi punto de vista creo que no existen políticas de derechas o de izquierdas referentes a la seguridad. Son enfoques, si es cierto que lo modelos reactivos (una vez ya se ha generado el conflicto) ideológicamente están más ligadas a las políticas conservadoras pero otras veces las políticas conservadoras han apostados por modelos preventivos como por ejemplo el modelo “teoría de las ventanas rotas” (broken windows) o tolerancia cero: http://goo.gl/Vcgj.

Yo sinceramente creo que desde la izquierda se deben potenciar las políticas de seguridad del espacio público basadas en modelos preventivos, fundamentados en la promoción de la convivencia. Por ejemplo, en ella pueden participar diferentes actores que comparten un espacio público y a más es rentable económicamente. Si comparamos el coste de un mediador al coste policial y judicial que puede generar un modelo reactivo, no existe comparación posible. También resulta evidente que un modelo de seguridad preventivo del espacio público, la satisfacción de los actores es alta porque han participado activamente en la construcción de la solución, por el otro lado en el modelo reactivo la construcción de la solución depende de un tercero ya sea por vía policial, judicial o ambas.

Obviamente no estoy diciendo que no existan en la calle efectivos policiales, es irrefutable que su presencia es necesaria pero el binomio mayor presencia policial es igual a más seguridad no es cierto, sólo tenemos que ir los datos de Idescat y compararlos con los países de nuestro entorno. En fin, supongo que la canción aquella de Eskorbuto “mucha policía poca diversión” me afectó bastante.

Salud!

Pere Nieto ha dit...

Força d'acord Xavier, però també és important recordar que una política preventiva fonamental és la cohesió social. L'altre dia veia una gràfica de l'evolució de l'atur a Barcelona i de l'evolució de la delinqüència i s'aseemblaven massa. A això em referia.