dijous, 18 de novembre del 2010

Joan Herrera "Economia i ecologia"


La campanya electoral permet arribar a molta gent i posar en primera plana propostes electorals, però en canvi és un dels pitjors moments per tal de plantejar missatges més de fons. Els lemes són breus i a vegades no prou encertats. Les picabaralles per aconseguir arribar a sectors electorals fronterers entre les formacions polítiques s’imposen i sovint massa gent acaba plantejant que darrera de la campanya no hi ha res, sols buidor i poques propostes. Però qui vulgui pot aprofundir. La majoria de les formacions polítiques que es presenten a les eleccions tenen sòlids programes electorals que lògicament presenten grans diferències amb la resta. En alguns casos aquestes formacions no volen posar damunt la taula el seu programa perquè busquen difuminar les diferències, però els programes hi són.

Com a ICV-EUiA a través de la web de les dues formacions ICV i EUiA o bé a través de la web de campanya es pot conèixer molt més a fons tot allò que hi ha al darrera de la campanya. Avui però m’agradaria recomanar una altra eina molt interessant. Es tracta del llibre escrit per Joan Herrera “Economia i Ecologia, propostes per sortir de la crisi”, editat per Columna. He de dir, tot i que alguns pensareu que no puc dir el contrari, que el llibre m’ha agradat molt. En primer lloc pel seu plantejament. Joan Herrera ha volgut donar una eina per consolidar el discurs de les persones que ens sentim de l’esquerra verda. És a dir el llibre ajuda a persones no especialistes a consolidar discurs, a donar coherència a elements que tenim clars però que a vegades ens falta lligar entre sí. El llibre no és ni un estudi dens adreçat a especialistes, ni un manual per a “principiants”, sinó un instrument que ens permet conèixer el pensament polític de Joan Herrera, amb exemples contundents i basant-se en la seva experiència personal i política. Quan he acabat el llibre he tingut la sensació que havia aconseguit endreçar una mica més els meus pensaments i que tinc més arguments per defensar el meu model polític. I per tant això és d’agrair.

Aprofitaré el llibre per escriure nous articles. Avui sols volia posar en valor aquesta publicació com una eina més de reflexió de cara a les eleccions del 28 de novembre. I en la mateixa línia de la campanya sols citaré algunes de les darreres frases del llibre. “El canvi econòmic i social necessita la política, però la política només es renova des de la societat. És en aquest context on necessitem construir una altra forma de fer, de governar, de transformar la realitat, on ens cal definir estratègies compartides”. O bé “Aquesta proposta de canvis que plantejo va més enllà d’un partit o d’unes eleccions. Va adreçada a tota aquella gent que entén que tenim riscos, però també oportunitats que podem aprofitar. Que es poden produir passos enrere, però que és possible mirar endavant, sortint de les crisis i avançant-nos a allò que vindrà”.