diumenge, 14 de novembre del 2010

ICV-EUiA. Les candidatures amb representació (2)

Per a ICV-EUiA aquestes són unes eleccions importants. Després d’haver viscut una legislatura en que s’ha convertit en la diana de molts dels atacs al tripartit, amb una renovació de candidat i en un moment on la crisi econòmica està evidenciant el fracàs de l’actual model, ICV-EUiA ha de demostrar la seva capacitat de consolidar un espai d’esquerra verda a casa nostra. Els resultats de les darreres eleccions van ser molt bons i van situar a ICV-EUiA amb 12 escons. La previsió és repetir uns resultats similars, però cal tenir en compte que un percentatge petit de diferència a totes quatre circumscripcions pot suposar passar de la sensació de bons resultats a mals resultats en un instant.

D’entrada un dels grans èxits d’ICV-EUiA a les darreres eleccions va ser aconseguir representació a les quatre circumscripcions. Garantir aquesta representació és fonamental per consolidar el resultat. Per tant caldrà treballar molt per garantir un bon resultat a Girona, Tarragona i Lleida. A Barcelona podria augmentar la representació parlamentària i això situaria a ICV en una forquilla entre 9 i 13 diputats i diputades. Però aconseguir els mateixos resultats vol dir que mantindrà el seus votants? Això ja no ho tinc tan clar. Pot haver-hi una certa pèrdua de vots pels sectors més d’esquerres dels votants. I en canvi pot haver-hi un augment de vots del sector més pro-socialista. Hi ha sectors polítics més sensibles al clima de desafecció política i que potser no acaben de veure el paper jugat per ICV-EUiA al llarg dels darrers anys, també cal tenir en compte el cost electoral de les polèmiques vinculades als incendis o als mossos. De fet no fa gaire temps tothom preveia un resultat pitjor per ICV-EUiA del que ara es planteja. Per altra banda ICV-EUiA pot aconseguir el vot de persones desencantades del PSC o que darrerament no havien votat i que coincideixin en la línia política seguida per la coalició en relació a temes tan diversos i tan actuals com la Vaga General, la rebuda del Papa, el conflicte del Sàhara ...

Joan Herrera pot aconseguir fer una campanya que connecti amb la gent que dubte amb ICV-EUiA, però d’això ja en parlaré, avui volia analitzar més la situació davant de les eleccions, sense valorar tan el discurs. En relació a la campanya el lema no m’acaba de convèncer “Verd esperança, solucions d’esquerres”. El missatge que hi ha al darrera m’agrada molt més, sobretot en la frase “El futur no està escrit”. Aquest plantejament no conformista de la campanya pot tenir la seva tirada. L’actual situació econòmica i les dificultats objectives per reeditar un govern d’esquerres situen a ICV-EUiA en la necessitat de demostrar si poden aglutinar una esquerra verda i alternativa amb capacitat d’influència fins i tot al marge de si està o no al govern.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Demagogos.
La linea politica de ICV-EUia en temes importants com la vaga general, la visita del papa i el sahara... mira que sou demagogos.
Els Dino-sauras dirigints pel Saura d'ICV-EUia van portar a la practica la vostra linea d'actuació: contundencia contra tot allò que no pensas com nosaltres: ostia por aqui, ostia por alla.