dimarts, 16 de novembre del 2010

ERC. Les candidatures amb representació (4)


ERC es presenta a les eleccions sota una forta pressió. En el moment de màxima explosió del independentisme a Catalunya, ERC pot viure, amb molta probabilitat, un descens destacat en el nombre d’escons. Una part d’aquest descns sens dubte anirà a parar a les noves formacions independentistes que es presenten, Solidaritat i Reagrupament, però em sembla que no és només això. La suma de les tres formacions polítiques podria ser inferior al nombre de vots del 2007. Les fortes tensions internes no resoltes hi poden tenir també una influència clara, en aquest sentit la campanya de Carod Rovira tan discreta n’és un exemple. Els rumors sobre què pot fer just després de les eleccions són cada cop més forts.

Però l’element central de la possible davallada d’ERC és el seu paper dins del tripartit. De fet un dels elements que ja han destacat és que no volen repetir govern amb el PSC,i ho han dit de forma directa i de forma indirecta assegurant que el referèndum de la independència és una condició necessària per a formar part d’un govern. Per tant crec que es trenca en part l’estratègia d’ERC de jugar un paper d’equidistància i anar convertint-se en una força electoral cada cop més gran. En aquests moments el principal objectiu estratègic d’ERC és aconseguir mantenir-se com a tercera força política i en darrer terme poder condicionar el govern de CIU. les darreres enquestes l'allunyen de l'objectiu i potser per això dóna una volta més i apareixen missatges com el de que a Andalusia no paga ni Déu.
La campanya d’ERC es bassa en el concepte “valentia”. Gent valenta diu el seu lema. La veritat, però, com deia algú Qualcosadisinistra és una campanya és com a mínim lliberal ja que bàsicament surten empresaris o persones que el seu principal mèrit és obrir un negoci, pagar impostos ... A més com a element central polític d’ERC porta la seva exigència d’un referèndum per aquesta propera legislatura. Per tant és una campanya que està basada sobretot en les primeres setmanes després de les eleccions, és a dir en la negociació de govern. I el gran dubte és, en cas de que sigui possible un acord de govern, CIU acceptaria un referèndum per la independència?

Si ERC obté al voltant de 18 diputats i diputades haurà aconseguit un bon resultat, tot i baixar respecte a les anteriors eleccions. Si supera els 15 diputats i diputades (i sobretot si queda per davant del PP), justificarà el seu resultat però si està per sota pot tenir greus conseqüències internes. També caldrà veure el resultat de les dues noves formacions independentistes per saber si l’enemic és a fora o no. Un mal resultat a més obriria una forta tensió de cara a les properes eleccions municipals on a més ERC també haurà de competir amb les CUP. Per tant ERC s’hi juga molt a les eleccions però segurament farà prou bé la feina durant la campanya i si més no es salvarà.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ERC.NO SOPORTO AIXO D'ESQUERRA A "SEQUES",PERO A QUE JUGANT?MOLT ANAR DE "MACO" I DE "VALENT",MOLT FER PAMPLINES AMB L'EQUIDISTANCIA,PER ACABAR ARROSEGATS RADERA AL SRO.ICETA....PERO QUINA MENA DE MILITANCIA ES CREUENT QUE TENEN?..HAN SABRA GREU,PERO ES MEREIXENT FER EL RIDICUL.
JUGANT AMB BCN.

Anònim ha dit...

Si ells fan el ridicul esperat a veure que farem nosaltres ;-(