Per curiositat he mirat l’enquesta que publica aquests dies E-Notícies, diari digital més aviat curiós (per dir-ho d’alguna manera fina), sobre els resultats electorals de les properes eleccions del 28 de novembre. Normalment aquestes preguntes podrien servir per a tres coses. La primera és conèixer de veritat l’estat d’opinió de la ciutadania, la segona és conèixer la tipologia dels lectors d’aquell pàgina o la tercera fer negoci (a través de sms en alguns casos o de fer augmentar les lectures de la pàgina en aquest cas). L’enquesta de l’E-Notícies sols pot respondre a aquest tercer element, fer pujar el nombre de lectures de la web, aconseguint que la gent es mobilitzi per votar per candidatures minoritàries i reforçar una imatge.
És difícil que un mitjà de comunicació es plantegi l’objectiu de mirar de reflectir la realitat. La tendència ideològica del mitjà i les característiques socials dels lectors no són mai igual que la mitjana. En aquest cas a més ja hi ha una voluntat explícita de no voler recollir la realitat quan l’enquesta no preveu ni l’abstenció ni tan sols el vot en blanc, una opció que pot tenir un resultat important si no sabem mobilitzar a determinats sectors de votants. Per altra banda determinats mitjans utilitzen aquestes mal anomenades enquestes per plantejar la seva opinió com a majoritària. Per exemple les enquestes que es fan al programa “El gato al agua” van en aquest sentit i per tant surten resultats molt alts en favor d’arguments ultraconservadors i espanyolistes. I un tercer cas és aconseguir fórmules per aconseguir que la gent faci arribar missatges sms que són un ingrés o bé per aconseguir més lectors que els fa posicionar millor de cara a la publicitat. Hi ha altres fórmules per aconseguir això que algun dia parlarem. Si descartem la primera opció, és a dir que l’enquesta vulgui ser reflex de la realitat, sols ens queda l’opció de pensar que s’ha fet per conèixer la tipologia social i política dels lectors del diari digital o per fer negoci. Mirem els resultats per sobre i podem treure dues conclusions.
En el moment que he consultat l’enquesta s’havien fet 3.290 vots. La força més votada era Plataforma per Catalunya (PxC) amb 742 i el que representa un 22’5%. Reagrupament és la segona força política amb 611 vots i Solidaritat Independentista la tercera amb 522 vots. Si a aquests vots sumem els 161 vots d’ERC (setena força política segons l’enquesta) tenim un total de 1294 vots que representen un 39%. CIU obté 452 vots i és la quarta força amb més vots, Ciutadans és la cinquena amb 338 vots i des de Baix és la sisena amb 177 vots. ICV apareix en 10è lloc i 64 vots i el PSC onzè amb 44 vots (sols per davant d’Alternativa de Govern de Montserrat Nebrera). Una conclusió està clara la gent del PSC i d’ICV no llegeixen l’E-Notícies (entre els dos sumen el 3’2% dels vots). Per tant els resultats són grotescos i sols tenen com a objectiu mobilitzar a la gent dels partits minoritaris a participar de l’enquesta i per tant a entrar al diari digital. Els vots dels 6 partits que actualment estan al Parlament sols representen el 35% dels vots (el 24% si excloem a Ciutadans). Si no creiem que l’objectiu és sols fer pujar les visites al diari digital i ens penséssim que això reflecteix la realitat dels lectors la cosa seria molt clara. El 39 % dels vots anirien a forces clarament independentistes (ERC, SI, Rcat) i el 35% a forces clarament espanyolistes (PP, C’s i PxC). Ja sabeu que jo considero que ni CIU, ni PSC, ni ICV (i molt menys els seus votants) són estrictament independentistes o espanyolistes. Si sumem els vots dels partits que s’expressen com d’esquerres (PSC, ERC, ICV i Des de Baix) el percentatge dels vots seria del 13%.
Es poden fer tantes lectures com es vulguin menys objectives amb aquestes dades. Segons això, si més no, algú podria arribar a una conclusió simple i poc elaborada. La immensa majoria de lectors de l’E-Notícies són independentistes i fatxes (no dic a la vegada).
3 comentaris:
Bé, no sé com son els d'E-Notícies perque mai els he llegit, però el que sí he pogut comprovar és que la majoria de persones que entren comentaris a qualsevol diari digital, El País, El Periódico,La Vanguardia o qualsevol dels coneguts que en principi podem considerar "seriosos", menys les poques i honroses excepcions,son una colla d'eixelebrats, o sigui que a mi no m'extranya que s'obtinguin aquests resultats a les enquestes de les que parles. Segurament els que contesten son els mateixos "niñatos" que deixen els seus vòmits a la premsa digital d'arreu. Per cert, d'on has tret aquest troglodita que t'envia cartes d'amor sota la covarda inidentificació d'Anònim. Hostia tio, m'ha ben recordat als dogmàtics marxistes-leninistes dels que varaig formar part a la meva joventut. Bé, jo no m'avergonyeixo, doncs un no sap ben bé que fa quan és molt jove i viu sota una dictadura que no li permet tenir ni formació ni informació política, però anar per la vida mantenint aquests discursos tant arcaics avui dia és poc menys que viure a les cavernes.
Més raó que un sant!
Pratxanda ha dit...
Els lectors d'e-notícies som fatxes, independentistes i ecologistes pronuclears. Mës o menys.
SOm gent amb una vida sexual molt avorrida que només ens fa trempera llegir titulars impactants i destralers. Encara que siguin contra el tripartit. A veure què fan després del 28.N? la pilota al Mas, o què.
Crec que està pensant per a freaky convergents. Crec també que podria ser el diari de referència del sector independentista conservador de CDC. Els liberalprogres ja acabaran anant-se al partit de Maria Lapiedra i un senyor del Barça
Clar que existeix 'opció de l'abstenció. No emplenar l'enquesta.
Tot és més senzill. Ha corregut la veu de l'enquesta i tots els paios de PXC que saben navegar a Internet (5 o 6) es pasen el dia votant des de diferents cibercafes (diferents IPs)
La resta s'explica perquè els solidaris i els reagrupats s'ho han agafat com si fos Estalingrad. Va més enllà de la presència o no del partit, han de guanyar ni que sigui una puta enquesta virtual sense més suquillo. Victòria o mort... virtual.
A partir d'aqui, la resta de resultats et donarà una imatge més nítida dels lectors. Jo ja he votat.
Però si que com diu la Julia hi ha molta gent rara. Només dirpe que hi ha un tal Kropotkin, qu és un fan de C's que meriexi que el fusellin (virtualment, és clar) no per ser ciutadà, no, és per emprar el nom del Kropotkin "en vano")
També hi escriuen peperos catalanistes. Tot molt extrany.
ICV hauria de fer el seu diari digital
Publica un comentari a l'entrada