dijous, 4 de novembre del 2010

Llistes electorals (1)

S’ha batut el rècord de nombre de candidatures presentades a les eleccions catalanes, en el màxim moment (fins ara) de desafecció política. Això d’entrada pot semblar una bona notícia, però és evident que cal analitzar-ho en compte. La previsió és que augmenti el nombre de partits amb representació al parlament català i es passi dels 6 actuals (CIU, PSC, ERC, PP, ICV-EUiA i C’s) a 8 o 9 (tenen opcions clares Reagrupament, Solidaritat i Plataforma per Catalunya), tot i que no descarto que alguna altra formació pugui donar la sorpresa i aconseguir representació parlamentària.

Més endavant m’agradaria poder fer un cert retrat de les diferents formacions polítiques actualment al Parlament i dels seus líders, però de moment en aquests articles propers em centraré en valorar el fet del nombre de candidatures, la gent que hi ha d’Horta-Guinardó i les possibilitats que crec que hi ha de que apareguin noves formacions al Parlament després de les eleccions. També miraré de parlar d’algunes formacions que no coneixia de res o que són poc conegudes.

Un augment del nombre de candidatures es produeix en primer lloc pel gran nivell de desafecció que es detecta. En un ambient polític enrarit les persones que poden exercir un vot allunyat de les opcions més tradicionals poden augmentar. Això si es suma a una previsible baixa participació pot fer que el percentatge de vots que obtinguin pugui ser més significatiu que en altres conteses electorals, tot i que en la immensa majoria de casos no arribin al 1% del vot. Aquest és el plantejament clar, per exemple de la candidatura “Escons en blanc”. Jo no crec que la majoria d’aquests intents acabin reeixint, entre d’altres coses perquè una opció que pot augmentar de forma clara és el vot en blanc i és més clar que qualsevol altra opció. De totes maneres recordo el cas del partit de la marihuana (o similar) que a unes eleccions estatals va aconseguir ser la tercera força política en alguns llocs. 

A nivell d’Horta-Guinardó m’agradaria que em donéssiu un cop de mà a comprovar quins candidats i candidates de les diferents formacions polítiques són del nostre Districte. He fet una primera mirada a les candidatures i he detectat , que jo conegui, d’ICV-EUiA el número 9 Josep Vendrell, veí de Can Baró i el número 56 Victor Valls, el president de l’agrupació i exconseller. Del PSC també el número 9 és de l’agrupació d’Horta-Guinardó, en Jaume Collboni, però també l’acompanyen Divaika Kiemba en el número 45 i el conseller del Districte Luis Fernando Garcia. Per CIU sols he trobat que jo conegui a la consellera Iolanda Latorre en el número 46. D’ERC sols he vist a l’exconseller Francesc Pijuan del barri d’Horta en el número 44. Del PP he trobat a dos consellers actuals, el Manuel Conde com a 31 i el Fernando Carretero com a 85. Però insisteixo que ho he fet sols amb una primera ullada i a més no conec a la gent dels partits, sols als consellers o exconsellers, per tant us demano ajuda i que em digueu si falta gent dels partits que he posat o d'altres formacions que siguin d'Horta-Guinardó. Espero que sí perquè sinó entre d'altres coses sols hi hauria 2 diputats del Districte.