dissabte, 30 d’octubre del 2010

Parece ser que es cierto, que ha sido falsa alarma

Marcelino Camacho ha mort. Sens dubte és un moment dur per a la gent d'esquerres de casa nostra i especialment per a la gent de CCOO a qui faig arribar no tan sols el meu condol sinó també l'ànim per seguir treballant en aquesta línia de defensa dels drets dels treballadors i treballadores arreu d'Espanya. En un moment en que el sindicalisme viu un alt nivell de desprestigi orquestrat, la mort de Marcelino Camacho ha de representar la necessitat d'una profunda reflexió sobre la gran capacitat de transformació que ha tingut el sindicalisme i CCOO per garantir uns drets cada dia més amenaçats. Aquest é spossiblement un dels millors homenatges que li podem fer a Marcelino Camacho.

Però avui volia fer una petita reflexió que m'ha arribat després d'un fet desgraciadament anècdtic que va passar dimarts. Estàvem al sopar tertúlia que organitza Joves d'Esquerra Verda d'Horta-Guinardó i vam poder veure a través de la blackberry que començava a córrer la notícia de la mort de Marcelino Camacho, i ho vam comentar, expressant la nostra pena per aquesta notícia. Pocs minuts després començàvem a rebre missatges que la notícia era falsa i que Marcelino Camacho estava greu però viu.

Internet té aquestes coses. Per una banda permet l'accés a l'opinió pública a qualsevol persona, estableix xarxes de comunicació molt potents i permet oferir notícies amb una immediatesa absoluta. Però alhora pot fer córrer rumors, notícies falses o fer perdre la credibilitat. Diuen fins i tot que un dels grans problemes amb els que s'està trobant el periodisme més convencional és que per guanyar també la batalla d'Internet, cada cop hi ha menys temps per a poder comprovar la veracitat de les notícies o mirar d'aprofundir una mica. Dimarts vam poder veure aquesta situació. L'allau d'informació que rebem i la immediatesa amb el que es fa arribar la infomració augmenta el risc d'errors i això crea incertesa. Dimarts a la ni al Facebook vaig trobar una frase que crec que expressa amb molta força aquest desconcert i que dóna molt de joc per parlar de contradiccions. L'he copiat textualment perquè la força de la frase està en el seu embolic: "Parece ser que es cierto, que ha sido falsa alarma".