divendres, 29 d’octubre del 2010

Memòria a Horta-Guinardó



Hi ha vegades que és molt senzill omplir de paraules els diaris, els blogs o les tertúlies, però sovint és més difícil acreditar coherència entre allò que es fa i allò que es planteja. Hi ha temes que a més tothom assumeix com a lògics i importants (bé tothom no, però del PP en parlo poc, ja ho sabeu) però en canvi després a vegades hi ha oblits o tremolen les cames. Parlo de la recuperació de la memòria democràtica. Una assignatura pendent que a nivell de Catalunya el govern ha aconseguit impulsar, en gran part pel compromís d’ICV-EUiA. Però no tan sols a nivell nacional cal treballar en aquest sentit i a nivell d’ICV d’Horta-Guinardó ens hem pres el tema de la memòria democràtica com un repte fonamental de la nostra actuació dins l’equip de govern.
Les bateries antiaèries del Turó de la Rovira s’estan rehabilitant. En breu seran de nou un espai públic amb les millors vistes de Barcelona, però amb el futur de ser un espai d’interpretació de la guerra civil i la defensa de la ciutat. Però també sense oblidar el paper de les barraques a dalt del turó i per extensió a la resta dels nostres barris. Una comissió cívica està demanant que es recuperi la memòria de les barraques, nosaltres compartim aquest objectiu. També es podrà recuperar un refugi dins del Mas Guinardó. Per tant podrem parlar de la defensa antiaèria de la ciutat i de la protecció de la ciutadania davant dels bombardejos.
Però la memòria democràtica a Horta-Guinardó també passa per haver consolidat dos homenatges anuals que són un referent dels valors d’esquerres. L’onze de setembre amb l’homenatge a Salvador Allende i a finals de novembre amb l’homenatge a les Brigades Internacionals.
I la memòria democràtica també es recull en el nomenclàtor. Hem dedicat un espai a Numen Mestre (encara pendent d’urbanitzar) a la brigada dels canadencs, a Anna Maria Martínez Sagi, a Victor Raúl Haya de la Torre o bé impulsant el reconeixement a Manuela Rodríguez de forma molt propera. Però sobretot el que marcarà més la feina de recuperació de la memòria democràtica és l’esforç del Districte per sumar esforços i per això hem creat, de forma pionera, una comissió al Districte per reforçar aquests temes i coordinar esforços. Això permetrà crear la ruta de la memòria democràtica d’Horta-Guinardó, això suposarà impulsar publicacions específiques, això suposarà el suport a projectes com el de Can baró, això ha permès posar en valor espais com el Pavelló de la República o el monument a les Brigades senyalitzant-nos com a espais de memòria democràtica de la Generalitat.
És un tema fonamental per a nosaltres i treballarem a fons per consolidar aquesta línia de treball, sense por al que diran i per tant garantint que es faci justícia. Comentant un documental que s’ha fet sobre els darrers moments de la vida del gran lluitador Miguel Nuñez, algú va comentar sobre les dificultats per recuperar la memòria històrica de la guerra civil i el franquisme que era cert que calia “passar pàgina”, però que abans calia llegir-la. Em sembla una frase molt encertada.