dilluns, 11 d’octubre del 2010

2n congrés associacions Barcelona

El proper divendres 22 d'octubre arrenca a les 18.30 el 2n Congrés d'associacions de Barcelona al Casino l'Aliança del Poblenou, amb una conferència a càrrec de Fernando Vallespín. Us he posat l'enllaç a la web del Congrés perquè crec que us pot interessar entrar-hi i veure què s'hi està debatent.

En un moment de desafecció i crisi de respostes davant dels grans reptes que hem d'assumir em sembla oportú que es celebri aquest congrés. En els meus articles sempre he plantejat la necessitat d'enfortir el paper dels moviments socials i l'objectiu de posar en valor el treball que fan les entitats. No crec que o hagi una profunda crisi dels moviments associatius sinó que més aviat ens costa teixir xarxes alternatives potents davant del sistema. La feblesa del moviment associatiu és, com a molt, una mostra més de l'actual conservadurisme, com ho és la desconfiança en la política, el qüestionament global als sindicats o la manca de pluralitat informativa.

El Congrés dirigit per Ramon Torra compta amb tres eixos de debat "Reconeixement, finançament i espais i equipaments". A partir d'aquests eixos s'estructuren 10 ponències de debat. El procés però és obert al debat tant a nivell sectorial com territorial. Una de les dificultats precissament està en que les persones responsables de les entitats porten una càrrega important de treball i d'hores de dedicació i no és senzill trobar espais per la reflexió i el debat. Però és necessari. Sols sortirem de la situació actual donant-li moltes voltes i trobant alternatives davant dels nous reptes.

Coma curiositat a partir de la documentació del Congrés he vist el nombre d'entitats inscrites al Registre de Barcelona. El total és de 4326 entitats. Dic inscrites perquè el nombre real és major, pe`ro moltes entitats no es registren (per l'experiència aquest número pot ser un 60% del real). D'aquestes entitats un 26% són un culturals, seguides per les educatives amb un 10% i les esportives amb prop del 10%. Els Districtes amb més entitats són Eixample (784), Ciutat Vella (752) i Sant Martí (447). Els Districtes amb menys entitats són Les Corts (238), Sant Andreu (281) i Horta-Guinardó (293). De Sant Martí i d'Horta-Guinardó potser hi entraré una mica a analitzar-ho.