dissabte, 25 de setembre del 2010

Dret a treballar? i a fer vaga no?

S'acosta la Vaga General. Arguments sobre perquè hem de secundar la convocatòria n'hem pogut escoltar molts i no sé si cal insistir-hi més. Voldria parlar avui sobre l'obsessió per fer complir el dret a treballar.

Hi ha gent que sembla que té com a principal objectiu vital aconseguir que es garanteixi el dret a poder treballar un dia tot i la convocatòria de Vaga. Hi ha gent que decideix exercir el dret a la vaga per garantir el dret al treball i en condicions per a tothom, sempre. Alguns lluiten perquè un dia es pugui treballar sense coaccions i altres lluiten perquè la resta de l'any tothom tingui millors condicions laborals.

Un d'aquests defensors a ultrança del dret a treballar el dia de la Vaga és el Manel Fuentes, presentador de El Matí de Catalunya Ràdio. Aquests dies s'ha dedicat amb un gran zel a exigir a les administracions que garanteixin el dret de la gent que vulgui a treballar aquell dia. I el dret a fer vaga? No es dediquen esforços per garantir que cap treballador pugui tenir dificultats per exercir el seu dret a la Vaga. Els piquets o els serveis mínims són, segons alguns, atemptats a un dret fonamental de les persones. Però en canvi no hi ha el mateix interès en garantir que no es produeixin extorsions per part de les empreses. Vagues Generals poden haver-hi una cada deu anys, de veritat que el més fonamental és garantir el dret al treball aquest sol dia? Ho sento, no ho entenc.

No sé si la Vaga és la millor eina o no per defensar els drets dels treballadors i treballadores. No tinc cap problema en discutir-ho. Puc entendre que hi hagi gent que no comparteixi els motius de la Vaga i que discrepi del posicionament dels sindicats. Però crec que una societat democràtica que no viu les Vagues Generals de forma habitual ha de saber prendre's la convocatòria dels sindicats majoritaris com un exercici normal i per tant cal garantir que es pugui viure sense tanta pressió en contra. Amb l'actual situació laboral, les pressions empresarials i la desmobilització de la societat, la Vaga ja té prou condicionants en contra, no cal ens passem!

1 comentari:

zel ha dit...

Jo en faig, a les dures i a les madures...