dimarts, 1 de juny del 2010

Memòria

La revista Sàpiens publica aquest mes de juny un monogràfic especial titulat “Espais de Memòria a Barcelona”. Aquest és un suplement impulsat pel Memorial Democràtic amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Conèixer Història. El monogràfic situa a la nostra ciutat 50 punts de memòria i després aprofundeix en 13 d’aquests espais com la Casa Bloc, el Castell de Montjuic o el Camp de la Bota. I un d’aquests espais, com no, són les bateries antiaèries del Turó de la Rovira.
Des del Districte hem impulsat el treball per tal de recuperar les bateries antiaèries, però també per impulsar una ruta de la memòria històrica que inclogui el Turó de la Rovira però també d’altres espais tan interessants com el monument a les brigades internacionals, el Pavelló de la República o el refugi del Mas Guinardó. També podrem incorporar altres punts que podrem anar coneixent i que tenen valor des de la vessant de la Memòria. Algú potser voldrà fer veure d’aquí a uns mesos que se li ha acudit la magnífica idea de fer aquestes rutes, però hi ha gent que ja ho estem fent.
Darrerament tornen a aparèixer visionaris que diuen que és una tonteria recuperar la memòria històrica, i més ara en temps de crisi. Hi ha gent que pensem que aquest és un repte necessari com a societat democràtica i per tant la gent d’ICV ens comprometem en aquesta línia. Davant de la gent que vol ignorar la lluita per aconseguir la democràcia i una societat millor o de la gent que prefereix passar amb discreció davant d’aquests temes cal impulsar mesures com aquestes rutes. Darrerament he hagut d’escoltar massa cops la gent que demana no reobrir ferides, però aquesta gent ignora o vol ignorar que no es pot reobrir la ferida que mai s’ha tancat. I en aquest sentit em permeto destacar l’homenatge a la Manola Rodríguez, que va ser veïna del Districte, i que el proper 17 de juny a les 19 a l’Espai Memorial Democràtic (Via Laietana) rebrà un merescut homenatge o de l’històric lluitador de CCOO i del PSUC Ángel Rozas, que ha mort avui mateix
I per cert no us perdeu la portada, sens la dubte la millor fotografia es podia obtenir des del cim del Turó de la Rovira amb la nostra ciutat de Barcelona de fons.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

CREC RECORDAR PER TESTIMONIS DELS VEINS MES VELLS QUE JO,QUE PER MONTBAU,DIUEN QUE A LA PEDRERA SI MATAVA GENT,I QUE PER ELS SALESIANS I VA HABER UN CAMP DE CONCENTRACIO,MOLT CRUEL I QUE ELS VEINS INTENTABAN AJUDAR D'AMAGATOTIS.PER SI SERVEIX....
JUGANT AMB BCN.

Pere Nieto ha dit...

El tema de Montbau no el tinc clar, preguntaré l'altre que comentes és el camp de concentració que va haver-hi per Llars Mundet i aquests sí que ho tenim previst tractar.

gràcies