dijous, 3 de juny del 2010

Qui farà canviar Barcelona?

Vaig participar del plenari d'ICV conjunt de Sant Martí i Sant Andreu amb en Ricard Gomà, on vaig aprofitar per votar a les primàries per escollir el cap de llista per les properes eleccions municipals. Sols s'ha presentat el propi Ricard Gomà però he votat per ell amb plena convicció. Us asseguro que la meva valoració del Ricard Gomà, com a votant que sóc d'ICV, no està al voltant del 4 com deia La Vanguardia sinó que tinc plena convicció en la seva capacitat. Si en Ricard no estigués al govern de Barcelona les polítiques socials haurien estat diferents. I això no és fàcilment discutible per part de la gent que treballa en aquest àmbit. Perquè hi ha una cosa important a valorar. Ara quan comenci la campanya electoral tothom o gairebé tothom plantejarà la necessitat de fer polítiques socials. Però en Ricard podrà parlar-ne amb l'aval de la feina feta, i sobretot no tan sols és important parlar de "quanta" política social es fa sinó també de "quina" política social es fa. Les polítiques d'acció social que hem fet han obert noves vies en el terreny dels projectes de vida independent, de fugir del paternalisme o de cooperació amb els moviments socials.

Una de les idees clau és que volem treballar per afrontar la transformació de la ciutat en un sentit d'esquerres i ecologista, més humana i més propera, més justa i social. Davant dels que alguns anomenen la necessitat d'un "canvi" a Barcelona nosaltres apostem per la necessària "transformació". No volem compartir la sensació de la necessitat d'un canvi entès com un gir a la dreta. De veritat algú creu que l'ecologia, l'equitat social, la capacitat de transformació urbana a tots els barris ... ho defensarà millor un govern de dretes? No, defensaran millor altres coses però no polítiques d'esquerres. Però tampoc es farà un canvi amb l'actual distribució de forces polítiques. Per fer el salt, per accelerar la transformació social cal un nou pes d'ICV i cal ser conscients d'aquells errors que hem comès i fins i tot de les pors que ens poden haver frenat algunes vegades. A vegades cal ser més clars i recordar per exemple que cal construir més escoles bressol, però és que en Trias el que proposa és concertar més aquesta etapa. Serem la millor forma de garantir el valor d'allò públic a la ciutat.

D'aquí a un any hi haurà eleccions municipals a Barcelona i cal treballar a fons per garantir que la gent que vol un espai potent d'esquerres i ecologista tingui un clar referent a ICV-EUiA.