diumenge, 30 de maig del 2010

Enquesta a La Vanguardia

He comprat La Vanguardia per veure la primera part de l'enquesta sobre Barcelona i intenció de vot per les properes eleccions municipals. No sorprèn ni que ara surti una enquesta a La Vanguardia ni tan sols el resultat. Que en aquests moments les esquerres ho tindrien difícil per guanyar a Barcelona és una obvietat, però en el fons l'Enquesta forma d'una campnya ben planificada de desgast. Insisteixo no parlo del resultat de l'enquesta, sinó de la planificació que hi ha al darrera. Com no se li escapa a ningú a mi no m'agrada el resultat. ICV mantindria els resultats, però les esquerres no governarien. Per estar en condicions de fer-ho caldria que cada un dels tres partits d'esquerres guanyessin un regidor respecte al resultat de l'enquesta. Impossible? Potser no, però difícil és evident. Però per girar el resultat cal canviar la manera d'explicar les coses i com fem les coses. Guanyaran les esquerres si aconseguim fer-ho millor i explicar-ho millor, i això no és cap mala notícia. El PSC crec que guanyarà algun regidor respecte a l'enquesta. ICV pot mirar de millorar resultats, però dubto que aconsegueixi sumar un regidor més als actuals i sobretot fer-ho a la vegada d'ERC. Per cert un cop més ERC surt escaldada d'una enquesta sense que apareguin altres forces independentistes, alguna cosa canviarà segurament.

Fent una gran simplificació, CIU guanyaria regidors a cada una de les seves formacions més properes (per diferents costats) és a dir un al PP, tres al PSC i un a ERC. En canvi l'opció que té menys contacte amb CIU aconsegueix no perdre regidors, és a dir ICV.

L'enquesta però té una dada que m'agradaria conèixer. Quan pregunta quin pacte prefereix per Barcelona guanya l'opció de CIU i PSC amb un 21% i en segon lloc CIU i ERC amb un 18%, en tercer lloc CIU i PP amb 15% i PSC i ICV 12%. L'opció PSC, ICV i ERC, en canvi rep un 11% l'opció altres possibilitats és un 25%, i per tant un 14% opta per altres coalicions. Quines?

Hi ha altres dades si més no curioses. Un 30% dels votants d'ICV prefereix a Trias com Alcalde o que Ricard Gomà té una puntuació de 3,6 amb un índex de coneixement molt baix i que segons l'enquesta entre els votants d'ICV Ricard Gomà rep un 4,3 i en canvi a Trias el puntuen amb un 4,8, això em sembla realment estrany. O que altres formacions polítiques (sense comptar Ciutadans), sols obtinguin un 2.7 entre totes (reagrupament, CUP, verds, plataforma per Catalunya ...).

Però hi ha unes dades que no surten i són fonamentals. No diu el percentatge de vots en blanc ni de participació. Potser surt als resultats de dilluns, però si no és així ens estem perdent una bona part de la informació. Les enquestes però marquen tendències i en el nostre cas el que ens interessa és que hem de treballar molt.