divendres, 11 de juny del 2010

Civisme?


L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat una nova campanya adreçada a fomentar la convivència a la ciutat. A títol exclusivament personal i no en funció del meu càrrec al Districte, considero que la campanya, tal com està orientada, és un greu error. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, fa temps que insisteix en la necessitat de tenir a la ciutat un espai públic net, ordenat i segur. D'entrada em semblaria una bona decisió si no fos perquè al darrera d'aquesta definició hi ha visions molt diferents de com ha de ser la ciutat.

L'actual pressió a l'entorn d'aquest tema és tan bèstia que fa que m'hagi de justificar constantment. No crec que s'hagi de permetre que la gent pixi al carrer o que la gent no reculli les caques de gos. Hi ha gent que molesta anant en skate a gran velocitat per la vorera o que embruta espais públics i privats provocant una important despesa en neteja. A mi no m'agrada i crec que cal evitar aquestes actituds. Però de veritat el problema és tan greu a Barcelona? Les multes desproporcionades són una bona solució? La manca de subjectivitat no pot provocar situacions absolutament injustes? No és més incívic aparcar allà on no permetem la circulació de persones amb cadira de rodes?

ICV va votar en contra de l'ordenança del civisme i avui crec que és evident que estava justificat plenament. No podem plantejar la convivència amb mesures punitives i no podem barrejar temes com la prostitució amb la venda ambulant o embrutar el carrer. Algú creu que té sentit viure en una ciutat que es planteja que per anar en bici fora de llocs habilitats es pugui pagar una multa de fins a 3.000 €? Està justificat pagar una multa de 1.500 per consumir alcohol a la via pública sense establir altres criteris? Per què es justifica aquesta multa dient que ho fem perquè volem garantir el descans?

A vegades tinc la sensació que volem respondre amb objectivitat a campanyes mediàtiques basades en la subjectivitat o directament en falsedats. Perquè volem competir en terrenys que no són els nostres i on no tenim res a fer? Treballem per fomentar la convivència i aconseguir una ciutat més amable, fomentem una ciutat per a tothom, però no perdem els papers ni ens creguem que imposant moltes multes resoldrem aquest problema.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

El problema es pot resoldre de varies maneres, el de orinar al carrer: posant lavabos al carrer, per evitar que la gent orina al carrer i sobretot si surt a la nit de festa...i fer els lavabos dels bars publics gratuits (sense pagar minim una consumicio). Els que llençen coses a terra, ficant mes papereres, els que fan grafitis, q els hi busquin altres llocs on si poden pintar i no embrutaran altres espais. Els "skaters" ficant espais exclusius per aquestes activitats.

Anònim ha dit...

A mes les multes de civisme nomes arriven als empadronats a Barcelona. Si un Angles es pixa en mitg de plaça catalunya ningu el multa, si et foten una pallissa davant dels antidisturbis a plaça Espanya ningu mou un dit. Jo he perdut la confiança en les autoritats d aquesta ciutat, les he vist de tots colors. Visca la Rumba Catalana, fora els politics que nomes trempen quan parlen de recalificar terrenys.

Anònim ha dit...

Torno a ser jo.. perdona que m allargui.

Propostes:

Fer un paseig maritim que es pugui patinar des de la barceloneta fins al forum... a lo maiami beach... es a dir.. amb un terra ben esfaltat (hi ha trams de terra que els rollers no podem patinar). En comptes de fer obres estupides al carrer de davant de casa.

Siusplau, no infiltreu "secretas" radicals a les manifestacions que no interessan al govern. No feu anar a dormir a la gent a la una de la nit a base de osties. (oju... dones i nens inclosos, a mes sense escapatoria!!!)

No demaneu civisme nocturn quan heu fet les obres del ave 24h diares "non stop" a l hospitalet!
No feu obres els dissabtes i sobretot al mes d agost, que la gent amb menys recursos economics fan vacances a la propia ciutat... quin horror!!!!

rectifiqueu amb la zona blava i verda, al menys el 50% de les places de parking gratuites.

Prou radars a 95km/h (que no puc ni pensar en que m ha deixat la novia quan condueixo i mira que se on son!!!)

etc... etc...

Si no penseu amb la gent que viu en aquesta ciutat, si nomes penseu en recaudar multes per suprera la crisis no us votara ningu. El PSOE-PSC ho perdra tot... (BCN- catalunya i espanya!)...m hi jugo un sopar.

Jaume Roqueta

PD: Perdona si el to es una mica agresiu. M ha semblat molt correcte lo que dius pero li falta mala folla.

Anònim ha dit...

Hola Pere. No se si coneixes aquest documental. Crec que t'agradarà:
http://www.transformafilms.org/?q=node/21