diumenge, 16 de maig del 2010

Hem perdut

Hem perdut. Davant de resultats com el que s'han produït avui el millor és partir de la claredat. La participació ha estat baixa però prou significativa, aquest no ha estat el fracàs. La derrota ha estat en el fet que l'opció C ha obtingut un 80% dels vots, fruit de molts elements que miraré d'analitzar. La derrota de la proposta del govern és clara, quan ni tan sols era una proposta del govern. A un any de les eleccions municipals el govern ha trontollat. Què ha passat?

El resultat és fruit de múltiples circumstàncies, mirar de reduir-ho a una sola causa és demagògic o poc seriós. En primer lloc no s'ha sabut transmetre que la consulta era una cosa seriosa. No hem aconseguit parlar de mobilitat ni d'espai públic, ens hem empassat una trampa per incapacitat pròpia i per pressions externes. No saber situar on estava el debat és un greu error. La gent ha votat per la C per raons molt diverses. El segon motiu és que el procés de consulta ha estat farcit d'errades d'imatge i gestió que han allunyat a molta gent d'anar a votar, sobretot a gent que no estava mobilitzada en un sentit o altre. El tercer motiu és que les circumstàncies actuals són de crispació i d'allunyament de les institucions i del govern i aquesta consulta ho ha evidenciat més que mai. El quart motiu és de manca de credibilitat del model de ciutat que es vol impulsar, i aquest és un element que caldrà analitzar. El cinquè motiu ha estat el paper de determinats grups de pressió, mediàtics i municipals, però aquest tema el tractaré més endavant, crec que avui no toca.
I cal assumir responsabilitats com a govern. La primera conseqüència ha estat la dimissió o cessament del Carles Martí, primer Tinent d’Alcalde. Té sentit que ho faci l’Alcalde? En les circumstàncies d’un Ajuntament és evident que no. Ni es poden avançar les eleccions ni es pot escollir una persona que actualment no formi part del consistori. Em sap greu pel Carles Martí, però és evident que és una mesura d’una gran contundència. Les conseqüències polítiques a nivell de partits que portarà aquesta consulta veurem quines són, però hi ha una conseqüència que em preocupa molt més. No es percep una alternativa social d’esquerres, progressista, transformadora a l’actual situació. Davant de la crisi que evidencia aquest resultat i més enllà dels partits que estàvem al darrera de la consulta hi ha una incapacitat per aglutinar forces transformadores. Bona part de la societat civil més alternativa (Sindicats, PTP, FAVB ...) recolzaven la proposta. Bona part del descontentament està a l’esquerra i no sé com es pot articular la necessària recuperació de confiança. Si sols constatés errors dels partits actualment al govern em preocuparien les eleccions municipals, però cal anar més enllà.
No tinc clar si he aconseguit argumentar gaire clar. Escriuré sens dubte uns quants articles a partir de la consulta, potser amb més capacitat de reflexió o expressió, però també em semblava poc honest fer veure que avui sols el Barça s’hi jugava una cosa molt important. El resultat de la consulta no m’agrada, perquè ha guanyat la C, però sobretot perquè darrera d’això caldrà molta feina per articular respostes transformadores davant de l’actual situació.

7 comentaris:

Julia ha dit...

Estic bastant d'acord amb el que dius i sobre tot estic d'acord en que el més preocupant de tot no és haver perdut aquesta consulta, sinó el descontentament que es percep en els ciutadans que no votaran mai a la dreta però que podrien deixar de votar a la esquerra si no som capaços de recuperar la confiança. I no és que ens votin a nosaltres o deixin de fer-ho el que més em preocupa, sinó la pregunta que em ronda pel cap: si no som capaços de reaccionar a temps, tots plegats, podria ser que la democracia estigués en perill?

Anònim ha dit...

Bona anàlisi, Pere, encara que hi hagi poca anàlisi, de moment, però m'agrada que ho enfoquis com ho fas. El moment és greu: un cop d'estat de la banca i els poders econòmics més ocults s'ha instal.lat entre nosaltres de fa un parell d'anys: Zapatero ha matat ZP sense ni dissimular que no té més conills al barret de copalta per dissimular-ho, Garzón és perseguit pels perseguidors de fa 74 anys, amb corifeus que es diuen d'esquerres i tot, l'Estatut és una penyora de la caverna més sinistra...Quant a allò de més aprop, la consulta de la Diagonal, pèssimament plantejada, per mi té a veure amb el model de ciutat equivocat que estem seguint (nosaltres també)i hi he dit la meva al blog ecosocialista d'H-G. Sort per a tothom, ens caldrà, a més de l'esforç, que hem de donar per descomptat que farem. Alguns dels nostres ni es mouran de la cadira però.
Josep M.

Anònim ha dit...

AMICS,A CORRE-CUITA ANEU AL OCULISTA I TAMBE AL OTORRINO,EL POBLE JA NO ESTA PER PUNYETETES
PER CERT ELS MIL-LIONS DE LA "MAMARRACHADA" ELS TORNAREU A LA CIUTADANIA A "ESCOTE" ENTRE TOTS ELS CONCEJALS? VINGA FEU UN GEST...
JUGANT AMB BCN.

Julia ha dit...

Perque serà que tots el xulos envien els seus comentaris amagats en l'anonimat?

Pere de la Fuente i Collell ha dit...

Amb la victòria de l'opció C hem guanyat tots aquells que pensem que la la consulta tenia més una finalitat de màrqueting polític, que de voluntat de fer palesa la opinió dels ciutadans.
El poc debat, la forma de plantejar les possibles alternatives, és una manera de fer política que l'esquerra realment alternativa no comparteix i que creu que lluny de democratitzar la societat, allunya als ciutadans de la seva implicació en els afers públics i desacredita les institucions democràtiques.
La despesa de més de 125 milions d'euros era desmesurada, però amb tota probabilitat subvalorada. La prioritat de la despesa publica en aquest moment hauria de tenir un altre direcció, situant en primer lloc la ocupació i les necessitats socials especialment greus a Barcelona. Els mateixos recursos dirigits a millorar la atenció a les persones dependents, la sanitat o la educació podrien generar fins a deu vegades més ocupació i un impacte molt més rellevant en el benestar dels ciutadans de Barcelona.
Han guanya els que creiem que la megalomania de grans projectes (Fòrum, Olimpíades d'hivern…) no beneficien als ciutadans sinó en tot cas a la indústria de la construcció i el turisme, encarin la ciutat per les persones que hi viuen. Aquest projecte posava de manifest una absoluta falta de criteri davant del problema de la crisi econòmica, que causada pels grans constructors i bancs, esta recaient sobre els treballadors en forma de atur, precarietat i desnonaments. El projecte premiava els causants de la crisi a la ciutat, donat que els seus beneficiaris serien empreses com Alstom, FCC, NECSO, COMSA, el Banc de Sabadell, Societé Generale, FCC-Conex, Soler i Sauret. Han guanyat els que denunciavem que la proposta emmascarava la substitució de autobusos de l’empresa publica TMB, per tramvies de una empresa privada, que això si es nodreix de les arques publiques per recuperar-se de la seva activitat deficitària, contribuint a privatitzar el transport de la ciutat. Es tractava d'una solució en fals al problema del transport intern a la ciutat, que amb tota probabilitat contribuirà encara mes al col·lapse de la viabilitat interna. El debat sobre la necessitat de millorar el metro es sostrau del debat públic. En la proposta no s’abordava seriosament el problema de transport intern, plantejant aquest debat com un problema purament estètic, del que per cert i han altres indrets de la ciutats molt més urgentment millorables, com per exemple, els barris de Sant Genis-Teixonera.

Pere Nieto ha dit...

Em sembla si més no discutible pensar que la majoria de la gent que ha votat la C és per un plantejament d'esquerra alternativa i que darrera el posicionament de ICV, EUiA, CCOO, UGT, FAVB, PTP, grups ecologistes ... sols hi ha interessos ocults capitalistes. Les coses són molt més complexes.

Anònim ha dit...

Sempre estem igual, reconeixen els errors i las imcapacitats de gestió, peró agafats a la poltrana. Com si no hi hages mes opcions, com si tingesiu la obligació de gobernar, encara que molt malament, perque sou els unics amb dret a fer-ho. Aixó no es democracia (us ho hauriau de fer mirar). Al igual que la vostre idea de "esquerres", on prioritceu las grans obres, celebracións, inauguracións, publicitat propia, encarrec d'estudis absurds, enchufisme...Tot amb diners publics, que es prodriem emplear en pol-litiques realtment d'esquerres i necessarias, que no em molesto a dir perque tothom sap las deficiencies que patim en aquests moments a la ciutat (tothom, menys vosaltres).
La meva conclusió es que no estimeu ni la ciutat, ni el pais. Nomes els vostres partits i el vostre "seient". Cuantes vegades emb sentit "s'ha de gobernar per a tots", per a tots els amics del partit, es clar.
Si us queda algo de decencia, deixeu pas a qui ho sapiga fer millor.

Un xulo (Julia, si nomes poden opinar els que estiguin al vostre favor o tinguin carrec/endoll, si us plau deixeulo clar)