dilluns, 26 d’abril del 2010

Val la pena canviar la política?


Aquest article més que una reflexió és una gran pregunta que possiblement no deu tenir resposta. Què hem de fer per posar de nou en valor la política? L’altre dia ja reivindicava que fora de la política difícilment trobarem sortides, però és evident que la situació actual està provocant una forta desmobilització. Per tant cal prendre mesures. Però quines són?
D’entrada es parla del tema de la corrupció. És evident que aquest és un fenomen greu però minoritari. La importància del tema però hauria de portar-nos a un nivell d’exigència més alt envers els polítics que practiquen la corrupció. Però de veritat la gent decideix el seu vot en funció que determinada força política no tingui casos de corrupció? La resposta és clara, no. La corrupció produeix un efecte pervers d’estendre l’ombra de la sospita arreu de la política, al gent desconfia del sistema i acaba expressant-ho de forma més clara gent amb una alta sensibilitat per la necessària honestedat. La sensació és que la corrupció acaba desprestigiant més a aquelles forces polítiques que no tenen cap cas de corrupció. Pervers.
Per altra banda la política d’alt nivell és de molt més difícil control, però en canvi moltíssimes de les decisions que ens afecten tenen més a veure en els àmbits de decisió més locals, teòricament amb major capacitat de control. Però la gestió local (quan parlo de gestió em refereixo als aspectes més tècnics però també als valors que hi ha al darrera) crec que influeix poc en la decisió de què es vota, sobretot en grans ciutats. Per tant la política municipal a Barcelona no acabarà determinant, segons la meva opinió, el resultat final de les eleccions. Influiran molt més aspectes de política general, de campanyes mediàtiques o de petits gestos dels líders durant la campanya. A nivell de Districte la situació encara és més clara. El fet que ICV tingui la Regidoria del Districte d’Horta-Guinardó no determinarà un vot diferent que a la resta de la ciutat, com a molt ens pot fer perdre vots si determinats col•lectius decideixen castigar-nos. I això es deu a que hi ha molt poca informació i a que la gent decideix el seu vot per militàncies consolidades o per aspectes més genèrics que la gestió local.
El tercer element d’interès és la repercussió mediàtica de la política. Els mitjans crec que contribueixen poc a generar debat i exigència política. Una gran part del discurs es rep a partir dels mitjans de comunicació i crec que no sempre aquests estan a l’alçada. El darrer article de Feli Lora al seu blog apunta alguns d’aquests temes i com sabeu és un tema que em preocupa. La premsa respon més a criteris de posar en valor l’error i el conflicte que per recollir debats o projectes més constructius.
Per tant davant d’un ambient en el que mirar de construir no aporta gaire i que en general de l’activitat política pots aspirar a no perdre vots, però difícilment a guanyar-ne, les solucions per posar en valor la política no són senzilles. La sensació de que ho fem pitjor o ho fem millor té poca repercussió en el resultat electoral no anima a canviar la forma de fer política. Sens dubte però hem de donar-hi voltes al tema i aportar propostes. En un proper article miraré d’apuntar algun element.