diumenge, 11 d’abril del 2010

Discret però profund (3). Cooperativa Rocaguinarda


Com us deia el dia que vaig obrir aquesta sèrie la meva vida professional em permet estar en contacte amb múltiples experiències molt interessant, sovint discretes però que tenen una gran capacitat de transformació. Aquest dissabte he participat a les jornades de la Cooperativa Rocaguinarda que s'han fet sota el títol de "Cooperativisme al segle XXI. Una alternativa de futur". Plantejar tot el tema de com afrontar com a repte la societat del futur a partir de criteris d'economia social i cooperativisme és una aposta molt interessant. Poc a poc quan vas coneixent el món cooperatiu vas descobrint que hi ha un alt nivell d'invisibilitat. Hi ha centenars de cooperatives a Catalunya que des de diferents àmbits treballen per oferir feina en condicions de dignitat, amb criteris de responsabilitat social, amb compromís ecològic. El compromís cooperatiu implica també respectar els mateixos criteris per tot el que ha d'implicar a la cooperativa. És a dir que si tenim una cooperativa que fa un producte tot allò que compra i allà on ho ven també ha de ser un pas dins del compromís d'economia social. La jornada va comptar amb dues intervencions inicials de Jordi Garcia (l'Apòstrof) i Jordi Via (Arç Cooperativa) i amb una taula rodona posterior amb Xavier Gallofré (Xarxa Gedi), Xavier Padullés (Cooperativa Obrera de Vivendes), Ramon Pascual (Coop57) i Josep Busquets (Rocaguinarda).

Realment el món cooperatiu no està de moda, l'economia social no es visualitza i per tant caldrà aprofitar la força de les noves formes de comunicació per ajudar a fer créixer totes aquestes iniciatives. Rocaguinarda és un exemple d'aquesta aposta de gent concreta per impulsar experiències diferents. Com a cooperativa cultural disposa de la llibreria del carrer Xiprer 13 i impulsa un gran nombre d'activitats a l'entorn de la cultura de la pau, la llengua catalana ... Gent que resisteix fidel a uns valors tot i les dificultats del moment actual.

La meva experiència personal al món cooperativista ha estat vinculada al món de l'ensenyament. Com ja sabeu sóc mestre i formo part de la Cooperativa Escola Gravi, d'on vaig ser president i vaig formar part del secretariat de la Federació de Cooperatives d'Ensenyament de Catalunya. Però d'aquesta etapa, a la que hi tornaré, hauria de dedicar articles diferents.