dimecres, 7 d’abril del 2010

Discret però profund (1). Mural a Sant Genís


M’agradaria poder explicar algunes petites històries que vaig coneixent a la meva feina i que demostren que al darrera hi ha molta feina de gent, molt compromís i valors potents. Són alguns detalls de la vida del Districte d’Horta-Guinardó que demostren que es pot anar més enllà de la gestió. Sens dubte no són realitzacions d’ICV (seria miserable treure el mèrit als protagonistes reals) , però en tot cas són temes en els que hi creiem. No és senzill que aquests temes tinguin protagonisme mediàtic i per això miraré d’anar explicant algunes d’aquestes històries, senzilles però profundes.
El passat dijous vaig anar a visitar un mural que s’ha fet a Sant Genís. És una mena de skyline històric del barri con apareixen Can Soler, Can Piteu, la Casa Groga, la Vaqueria ... ha estat realitzat per un grup d’alumnes i el seu professor d’un pla ocupacional per a joves amb risc d’exclusió social i la veritat és que ha quedat prou bé. Si el voleu visitar, us ho recomano, està al darrera del Centre Cívic de la Casa Groga. El taller ocupacional ha permès a un grup de 9 joves dur a terme tasques de manteniment al barri i aprendre a fer-les. Durant sis mesos han estat treballant i aprenent, aportant al barri i obrint noves perspectives a aquesta gent jove. Com a final del projecte han demanat permís per fer aquest mural i han hagut d’acabar-lo renunciant a festes de vacances. Un grup de tres joves amb un educador han fet aquest treball que restarà al barri, com una aportació d’aquest pla ocupacional.
Xerrant però amb el responsable del grup parlàvem de la necessitat d’oferir espais més estables més enllà dels 6 mesos del pla ocupacional als joves que realment havien demostrat capacitat de treball i habilitat amb la pintura. I aquesta és una de les assignatures pendents. Aconseguir que aquests joves hagin participat del taller ocupacional, que durant 6 mesos hagin desenvolupat habilitats que els poden ajudar en la seva futura vida laboral és important. Habilitats tant tècniques com d’actitud. Però poden anar més enllà i aquest mural n’és un bon exemple, molt més pel que significa de compromís que pel seu resultat final que ha estat molt bo.

2 comentaris:

Julia ha dit...

Estic molt d'acord amb tu. Aquests treballs son molt importants perque demostren a la societat en general i a ells en particular, com de valuosa pot arribar a ser l'aportació d'aquests joves a la cultura. Perque no només alló que té preu té valor. De vegades hi ha molt més valor en les coses que, com aquesta, passen injustament inadvertides i només els "últims romàntics" s'en fan ressó.

Una abraçada.

Anònim ha dit...

Del skyline de Sant Genís ha desaparecido Can Piteu y toda su masa forestal. Espero que el mural sirva como recuerdo y que no sigan desapareciendo los pocos sitios emblemáticos del barrio. De momento esta zona es como una mina a cielo abierto. Impresionante.
Otro "último romántico".