dimarts, 6 d’abril del 2010

El Parc dels Tres Turons


Un dels principals projectes de futur pel nostre Districte (compartit amb Gràcia) és el del Parc dels Tres Turons. Aquest planejament té com a objectiu principal la creació d’un gran espai verd estratègic de la ciutat, voltat pels barris de la Teixonera, el Carmel, la Font d’en Fargues, el Guinardó, Can Baró, la Salut, el Coll i Vallcarca i els Penitents. Una ciutat com Barcelona necessita de grans espais verds que al nostre entendre en la seva part central són incompatibles amb l’habitatge. El Parc dels Tres Turons ha d’esdevenir un espai de lleure, d’esport a l’aire lliure, de tractament de la biodiversitat i de promoció cultural (especialment al voltant del Turó de la Rovira).

La superfície de la MPGM en l’àmbit dels Tres Turons és de 122 hectàrees, de les quals 94 hectàrees seran de parc. Actualment, el 78% de l’àmbit del futur parc ja és de titularitat pública. L’àmbit que comprèn les desafectacions, el sòl per als reallotjaments i altres zones privades representen el 6%. En relació als 764 habitatges existents, la MPGM proposa la desafectació del 61% (464 habitatges) i manté les afectacions del 39% del total d’habitatges existents (300 habitatges). Per tant, i en contra del que alguna gent ha volgut vendre, la proposta que estem treballant per a la seva aprovació provisional representa que un 60% dels habitatges deixaran d’estar afectats i per tant no tan sols podran mantenir el seu habitatge sinó que acabaran per fi amb una situació de vulnerabilitat que cal reconèixer és injusta. Durant els mesos de gener i febrer amb la regidora Elsa Blasco vam visitar les principals zones afectades pels Tres Turons i vam parlar directament amb un gran nombre de persones afectades.

Crec que un dels principals reptes aconseguits durant aquest mandat al Districte és d’haver pogut afrontar definitivament alguns dels grans planejaments pendents al nostre Districte. Són feines que es veuen poc, que generen incomoditat per les afectacions, però que en canvi són eines fonamentals de la transformació de la nostra ciutat. En aquest cas la ciutat de Barcelona no podia deixar passar l’oportunitat d’impulsar un gran parc urbà de les potencialitats dels Tres Turons.