diumenge, 14 de febrer del 2010

Tranquil Jordi, tranquil. Soroll a la Ronda de Dalt

Permeteu-me que faci servir aquesta frase antiga i mítica per respondre al meu amic Jordi Coronas, conseller d’ERC al Districte d’Horta-Guinardó. En el seu article “Problemes de soroll, solucions barates” denuncia el fet que davant dels problemes de soroll a la Ronda de Dalt i després d’haver fet una feina de treball en aquest sentit la única solució que es proposa és la reducció a 60 km/h en aquests trams de Sant Genís, Vall d’Hebron i Montbau. Tinc la sensació que és un exemple clar de “ràdio macuto”. L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament ha fet durant uns quants anys una feina molt important de treball i anàlisi, parlant amb tothom. En el cas d’Horta-Guinardó es va crear una comissió veïnal que va celebrar dues sessions de treball, responent a un compromís del Pla d’Actuació del Districte (2007-2011), per molt que després es fessin altres iniciatives de grups municipals, però no oblidem que això estava al PAD aprovat per PSC, ERC i ICV-EUiA. Les dues sessions van servir per plantejar totes les ocpions tècniques per tal de minorar el soroll a la Ronda un cop descartat tècnicament una cobertura total. Les propostes eren molt diverses i complexes, des de pantalles absorvents a tractaments de façanes. La resposta de la comissió de treball, amb les AVV i els grups municipals va ser molt favorable a l’informe. Com a Districte vam aclarir que el cost de la inversió era impossible d’assumir per part del Districte i que per tant hauríem de treballar per aconseguir que l’Àrea de Medi Ambient i l’Ajuntament en el seu conjunt ho assumissin com un projecte de ciutat. I així ha estat. Hem aconseguit això, fruit del treball d’una comissió al Districte. Els barris a l’entorn de la Vall d’Hebron veuran com es millora de forma molt significativa la qualitat de vida (en l’aspecte del soroll) als seus barris, gràcies a la feina de les entitats i al compromís de l’equip de govern del Districte i de la sensibilitat de l’Àrea de Medi Ambient.

A la roda de premsa es presenten els criteris del pla que podeu consultar en aquest breu dossier i es plantegen en documents annexes d’una gran extensió tot un seguit de mesures per tal d’assolir la minoració del soroll a la ciutat. I és cert, als mitjans de comunicació gairebé sols es tracta la reducció de velocitat a la Ronda a 60 km/h. Algú creu que l’Ajuntament es gastarà 17 milions d’euros en canviar les senyals de 80 a 60? Bé, doncs aquest és el resultat a nivell de premsa. Com és possible que no es parli de pantalles acústiques a la Vall d’Hebron? La veritat és que no tinc la resposta. A partir d’aquest titular tan absolutament parcial i que explica sols una mínima part del projecte es fa una valoració política ja assumint que tot allò que es va treballar no es va fer. I segur que si preguntem als veïns la seva versió pot acabar sent una altra . Això és la “ràdio macuto”. La realitat però és una altra. Els veïns de la zona en el seu treball per fer aportacions al Pla d’Actuació del Districte van insistir en aquest sentit, es va incorporar l’estudi de les mesures a aplicar i aquest compromís s’ha dut a terme. Efectivament aquest mandat les mesures no podran estar operatives però hem posat les bases clares, serioses i explicades per fer front al soroll a la Ronda de Dalt.

2 comentaris:

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

T'accepto la brometa del tranquil... , però no pateixis que ara per ara encara mantinc la calma, almenys en aquest tema.
En aquest cas tinc la sensació que enlloc de "radio macuto" el que ha passat, una vegada més, és que ha faltat una comunicació fluïda a diversos nivells. En primer lloc entre els membres del govern municipal i, prova d'això, la reacció d'algun company de govern de l'altre partit a la casa gran. I en segon lloc, entre l'àrea de medi ambient i el districte. I si no com s'explica que el conseller de mobilitat a Horta-Guinardó comparteixi el criteri que s'ha improvisat en aquesta decisió, o almenys en la manera de presentar-la?, tal i com es dedueix dels comentaris fets al meu article.
De totes formes confio que en parlarem d'aquest tema en un àmbit més adequat.

Pere Nieto ha dit...

Òbviament el titular de l'article era brometa ... de tot el que dius hi ha una cosa que falta i que segur que tu has viscut més d'una vegada com a formació política. Ja pots explicar el que vulguis que a nivell de premsa es treu el que es vol. Hi ha un excés de buscar un titular i dir que es posaran pantalles no és prou titular. Hi hauria descoordinació si entre el que es va explicar i el que es va treballar a Horta-Guinardó hi hagués diferències significatives. Però és cert que tindrem ocasions de parlar-ne i sobretot de parlar de les millors solucions pels barris i aquí estic segur que ens trobarem.