dijous, 11 de febrer del 2010

Benvolgut senyor Ernest Maragall

Benvolgut senyor Ernest Maragall,
He tingut el plaer d’escoltar les seves darreres declaracions on afirma que la ciutadania està cansada i no recolzarà nous experiments o artefactes inestables o pretesament inestables. Potser té raó, però llavors tenim un problema i molt greu. Des del meu punt de vista quan en èpoques de crisi gairebé totes les formacions polítiques tendeixen a exigir del govern estabilitat, rigor, moderació, fortalesa, serietat, centralitat ... enlloc de radicalitat en els nostres principis estem ajudant a dissoldre les ideologies i per tant no li fem cap favor a la política. En situacions com aquestes és precisament quan cal ser més radicals en els nostres plantejaments. Es pot arribar a perdre el govern, però no podem renunciar als objectius del nostre govern d’esquerres. I possiblement és cert que bona part de la ciutadania està cansada del tripartit, però per molt motius, per errors propis, per pressions de determinats sectors i perquè la gent està cansada de la política.
Senyor Maragall, la nostra societat d’avui és més complexa. La gent té uns nivells d’informació molt alts, però alhora les pressions mediàtiques tenen més força que mai. La vida de la gent està sotmesa a una major inestabilitat, els camins personals no estan tan definits com anys enrere, les angoixes pels moments de crisi són més profundes, el nivell d’exigència de la societat s’ha incrementat, l’economia es globalitza ... davant d’això algú pot pensar que el que cal és que el govern sigui fort i estable, que sobretot sigui una garantia de gestió. Però jo crec que la gent d’esquerres hem de dir que aquesta no és la nostra via. Una bona gestió ens permetrà millorar la nostra eficàcia per transformar la societat, però davant de la complexitat de la nostra societat no ens ha de fer por la diversitat dins dels governs. La claredat està en el nostre plantejament inicial, per exemple des d’ICV diem que sols acceptarem formar part d’un govern d’esquerres, som els únics, és cert, aquí està la claredat. Sabem que tenim reptes molt importants, per exemple millorar la complicitat amb els sectors que ens són més propers, aprendre dels errors en el govern, cohesionar el govern sense renunciar a la diversitat, aconseguir recuperar la confiança en la política a través d’implicar a molta més gent ...
I això senyor Maragall ens diferencia. Nosaltres posarem tot el nostre esforç de cara a les properes eleccions en garantir uns resultats electorals que permetin seguir impulsant polítiques d’esquerres i fer-ho amb un major grau d’implicació social, de confiança política i de eficàcia en l’assoliment dels nostres objectius. Sé que per a vostès seria més senzill governar en solitari, especialment en una àrea com la seva, però pensi que potser hi ha gent que seguirà confiant en un govern d’esquerres perquè nosaltres hem defensat en l’ensenyament determinats valors que crèiem comuns d’una manera molt important. I segur que hi haurà gent que els vota a qui li costa entendre perquè ICV està al govern. Tenim feina per tant i crec que seria més eficaç plantejar-nos, un cop veiem el risc que hi ha, explicar junts que hem fet dins d’aquest artefacte inestable per canviar la societat i fer un compromís de que encara podem anar molt més enllà. Darrera les seves declaracions hi ha una crida a la claredat d’opcions polítiques, creu que determinades opcions no majoritàries podem ajudar a la imatge de la inestabilitat. Jo crec el contrari, davant de la complexitat actual no es pot respondre sols amb veus úniques. Cal convertir la complexitat de governar des de les esquerres plurals en un repte, no en un problema. Si el partit majoritari de l’actual govern creu que la fórmula actual no permet un govern estable i fort té tres opcions: guanyar les properes eleccions per majoria absoluta, canviar de socis o treballar per enfortir la fórmula actual. Què ens proposa?