dilluns, 18 de gener del 2010

Més debat sobre la política

Com deia en l’article immediatament anterior volia comentar algunes respostes que em va fer gent al meu article. Crec que alguns elements cal que els respongui, per respecte a les persones que em fan comentaris amb reflexions molt diferents a la meva però respecto. Em dedico a defensar sobretot a la Política, més que als polítics concrets. Com defenso radicalment al moviment associatiu però preferiria no haver d’entrar a valorar-ne bona part dels seus dirigents o en qualsevol àmbit professional podria trobar-ne molts exemples. Crec en la Política i com deia crec que és una cosa prou important com per no deixar-la sols en mans dels polítics. I començo contestant quan es deia que per a qualsevol feina s’exigeixen molts condicionants i per a ser polític sols estar ben situat a l’staff del partit. No ho crec, al revés crec que l’únic espai de decisió real i d’incidència social al que és més fàcil arribar sense tenir contactes molt especials és en la política. De veritat creiem que en altres àmbits decisius de la nostra societat hi arriben els més preparats (a la banca, als mitjans de comunicació o a l’empresa?). A més què voleu que us digui per arribar a càrrec públic hi ha gent que hi confia i això per a mi pot ser molt millor criteri que passar unes oposicions. Ho sento, posaré un exemple. L’Elsa Blasco participa al moviment associatiu del seu barri des de que era adolescent, filla d’un dels dirigents del PSUC més entranyables, va tenir un paper destacat en el moviment estudiantil a l’AJEC, va estar al secretariat del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, ha estat consellera al Districte, coordinadora del grup municipal ... i ara és Regidora. Quin currículum hauria de tenir?
Es pot arribar a interpretar que es considera que no hi ha ideologia darrera de les formacions polítiques i això pot ser un greu error que a segons qui ja li va bé. Algú creu que a Horta-Guinardó s’estaria treballant per la memòria històrica a aquest nivell, s’hauria fet equipaments socials necessaris però incòmodes, o es donaria suport molt proper a les entitats o a la cultura popular de la mateixa manera si governessin unes altres formacions polítiques? Un altre exemple molt clar. Actualment estem treballant els darrers serrells de la proposta de MPGM dels Tres Turons. La proposta de l’equip de govern és convertir la zona central del Parc en un espai lliure d’habitatges i reubicar aquest habitatges a les vores del Parc i desafectar a la majoria de la resta. CIU i PP van dir en els seus programes que volien desafectar a la totalitat. Això no és gestió, això és política i a més uns i altres ens mantenim fidels a allò que portàvem al programa. Jo puc creure que una persona que va votar ICV-EUiA a Horta-Guinardó pot pensar què podríem haver fet o que ho hauríem pogut fer millor. Però en funció del programa electoral algú es pot considerar decebut? No ho sé us, us convido a mirar-ho i a valorar-ho.
Algú em dirà que sols he parlat d’Horta-Guinardó i de l’Elsa, però què voleu que faci és allò que conec millor. Sé d’on ve l’Elsa, el Jordi Fornés, l’Anna Mir o jo mateix i no crec que aquest discurs ens retrati, ho sento si semblo pedant. Sóc conscient també dels errors i sobretot de la impotència que tenim de no poder arribar a allà on voldríem però aquest discurs no el veig. I penso que si allà on jo ho conec més no passa, potser és que no passa tan generalment com es creu. Sé que és difícil aquest discurs, que no és gens actual i que creixeran molt les opcions de vot blanc, nul, abstenció o a formacions polítiques com l’Elvis de Reus, però jo seguiré treballant en allò que crec i discutint tant com calgui amb aquella gent que discrepa i té ganes de parlar-ne.