dimecres, 20 de gener del 2010

Consell de barri a la Teixonera. O a la Taxonera?


El passat dijous vam celebrar el Consell de barri de la Teixonera. Bé de fet aquests dies estem vivint una marató de constitució de consells de barri (podeu veure més informació a la web d’ICV d’Horta-Guinardó). Jo de fet els viuré tots de forma molt propera ja que en sóc el Secretari. En el cas de la Teixonera però hi ha algun aspecte que em feia gràcia reflectir.
El primer tema va ser el nom del barri. L’Institut d’Estudis Catalans va emetre un dictamen on deia que el nom oficial del barri havia de ser “Teixonera” i no “Taxonera” tal com era el cognom de la família que va donar nom al barri. La gent no hi està d’acord, no volen que el barri deixi de ser “la tacho”, com popularment es coneix. La resposta va ser clara, es farà servir la forma oficial per a tota la documentació del Districte però que el barri s’anomeni com vulgui. Una història similar ja la vaig viure al meu barri amb la polèmica de si havia de ser “Poble Nou” o “Poblenou”. Sembla que ara el debat s’ha superat i gairebé tothom ha acceptat la forma normativa de “el Poblenou”.
Però un element que vaig trobar deliciós va ser una anècdota provocada per un veí. Quan la Regidora explicava el funcionament del Consell de Barri, portàvem 10 minuts de sessió, va interrompre per preguntar si aquest Consell de Barri podia proposar en un moment determinat una consulta al barri. La Regidora va respondre que en cap cas vinculant (perquè així ho estableix la llei), el veí va insistir acceptant que no fossin vinculants i va dir que aquí no es creia en la participació perquè mai es preguntava als veïns i veïnes. La Regidora va insistir que ja s’havien fet consultes i que hi hauria aviat la de la reforma de la Diagonal. El veí va tornar a demanar si era possible o no i la Regidora va contestar que sí. Llavors es va aixecar i va marxar. Què pretenia? Volia posar en evidència a la Regidora esperant que contestés que no? Té clara una consulta que vol impulsar i sols volia aquesta informació? O era un freaky que no sabia com omplir la tarda? Per sort a la sala més de 50 veïns i veïnes sí que es van creure la sessió i van escoltar i van fer un total de 16 intervencions sobre els problemes del barri, especialment autobús, neteja i accessibilitat.