dimarts, 12 de gener del 2010

Al 2010 eleccions a Catalunya (2)

En el darrer article comentava com crec que pot afectar a les properes eleccions catalanes els nous fenòmens polítics que estan sacsejant Catalunya i al final em feia la pregunta de com podia afectar això a ICV-EUiA. Crec que ICV no “lluitarà” contra aquests fenòmens sinó més aviat contra ella mateixa. Les condicions per afrontar aquesta campanya electoral són objectivament bones per una part. La situació de crisi actual dóna credibilitat a una formació política que sap posar com a prioritat la lluita pels drets socials. El posicionament d’ICV al voltant de la qüestió nacional és prou flexible com per poder afrontar aquest debat sense complexes i temes com la sostenibilitat, la pau o la solidaritat internacional poden agafar força.
En el fons però també hi haurà dos elements que marcaran la nostra pròpia campanya. Per una banda el nostre paper al govern i la presència d’un nou cap de llista. La presència al govern d’ICV-EUiA ha estat realment molt qüestionada, d’aquí a les eleccions miraré d’aportar arguments per donar a entendre què hem aportat, però és evident que ens ha costat connectar amb la nostra pròpia gent. Però crec que hem aconseguit impulsar canvis de gran profunditat, canvis culturals que en part s’aniran consolidant gràcies al nostre treball. Però també hem comès errors i sobretot hi ha gent que ha tingut una gran dedicació a magnificar els nostres errors. ICV haurà de fer una campanya per fer entendre a la gent que ens pot votar que ha estat un mandat complex però en el que hem sabut aportar coses fonamentals.
I com deia també hi haurà l’efecte del canvi de candidat. La presència de Joan Herrera pot fer més senzill visualitzar el canvi d’etapa, però tampoc podem plantejar la campanya com un “canvi de partit”. Sabem d’on venim, què hem fet i què podem aportar. Haurem de saber explicar perquè val la pena treballar pel nostre projecte. I per sort ho podrem fer al marge dels debats més mediàtics, tot i que això també ens farà més invisibles. I en aquest sentit caldrà explorar al màxim totes les noves formes de comunicació. Per tant caldrà una campanya clara, amb perfil propi, orgullosos del que hem fet, encantats de la vida amb el nou candidat i amb innovació.

En un tercer escrit miraré de preveure altres elements com la reacció de la gent mé sdescontenta amb el sistema polític.