dimecres, 27 de gener del 2010

5 anys d'un esvoranc que ha canviat el Carmel


Avui es compleixen 5 anys del famós esvoranc del Carmel. Una data que tindrà un seguiment mediàtic sens dubte important però que en canvi al Carmel es veu com a molt anecdòtic. I a més ho dic veient com va anar el Consell de Barri que es va celebrar dilluns a les 19.00 a la Biblioteca Juan Marsé, prop de 100 veïns assistents, 12 intervencions veïnals i cap referència ni a l’esvoranc, ni a la por per les obres públiques, ni a l’incompliment dels acords genèrics, llevat de qüestions molt puntuals d’un permís d’obres o d’un ajut de rehabilitació.
“L’efecte Carmel” apareix de forma reiterada a mitjans de comunicació e tot l’estat per referir-se a la por veïnal a obres de perforació del subsòl, però aquest efecte, curiosament o no tan curiosament, no es produeix al Carmel. La gent té un gran interès en que s’acabin les obre del Metro. Aquesta finalització de les obres prevista per a finals d’any els hi permetrà millorar de forma molt radical la seva comunicació amb la resta de la ciutat. El gran nombre d’obres que s’han fet al llarg dels darrers 5 anys i la gran remodelació que està vivint el barri es viuen amb satisfacció. La gent del Carmel és reivindicativa, és dura, però també és conscient de la dificultat de transformar un barri que va néixer amb unes mancances notables. La sessió de dilluns va tornar a demostrar que el barri no mira enrere sinó que aposta pel futur i segueix reivindicant. Per tant els temes del Consell de Barri del Carmel van ser la demanda d’un Casal de Barri, d’un nou equipament per a gent gran, de millora del passatge Ros, de remodelació integral amb eixamplament de voreres del carrer Conca de Tremp o l’accessibilitat del carrer Alguer, per exemple.
El barri ha millorat molt en els darrers anys i en gran part ha estat gràcies a que al capdavant de les mobilitzacions s’hi va posar gent històrica del barri com l’AVV i per tant van exigir que els acords per l’esvoranc no recollissin tan sols indemnitzacions i solucions particulars sinó que l’esvoranc també comportés una millora global pel barri, amb ajuts per la rehabilitació de façanes, d’instal•lació d’ascensors ... Fruit d’aquest procés va néixer l’Agència de Promoció del Carmel i Entorns que ha gestionat bona part de les actuacions al barri. Per tant avui es commemora al barri més els 5 anys d’una nova etapa que els d’una desgràcia, entre d’altres coses perquè l’esvoranc va provocar profundes afectacions a molta gent, amb 1.200 desallotjats, per exemple, però per sort no va provocar cap víctima. En el proper article parlaré dels meus records de fa 5 anys.