dijous, 17 de desembre del 2009

Plaques franquistes

Permeteu-me que avui faci un gir i abandoni l’actualitat, volia comentar un tema que fa temps que el tinc i que crec que té la seva gràcia, pe`ro no havia trobat el moment. El Pla d’Actuació del Districte d’Horta-Guinardó recollia una proposta de donar suport a la retirada de símbols franquistes al Districte. ICV ja havia fet campanya en aquest sentit. Finalment l’Ajuntament de Barcelona va dur a terme una campanya en la que es comprometia a retirar de forma gratuïta les plaques d’habitatge protegit amb referències franquistes. A partir d’una pregunta d’ERC al plenari vaig buscar les dades i algunes les volia comentar. A Barcelona quedaven en aquell moment 4.438 plaques. Es va fer una campanya divulgativa i es va enviar carta a totes les comunitats de propietaris d’aquests edificis. Al juliol de 2009 havien demanat la retirada de la placa 336 comunitats. Com és possible que sols un 7’5% de les comunitats ho hagin demanat? Era senzill, gratuït i no comporta cap conseqüència negativa. Li he donat una mica de voltes al tema i la primera conclusió és que a la gent no li preocupa tant el tema com ens pensem des d’alguns àmbits, però no pot ser que hi hagi més de 4.000 llars que vulguin mantenir la placa per desídia. El segon argument és que cal fer un tràmit, i en molts casos els administradors ja ni ho recomanen, per molt que sigui senzill i alguns presidents d’escala ni es deurien llegir el tríptic. I el tercer argument, possiblement el més sòlid, és que la majoria de comunitats no van voler obrir un debat que en el fons consideren que sols pot fer que perjudicar les relacions a una comunitat de veïns. He participat d’unes quantes comunitats de veïns, més per temes professionals que per habitatge personal i és cert que a vegades ha de ser difícil plantejar-se segons quins debats. Ara m’he de discutir amb el cafre del 3er 2a per aquesta placa quan a la darrera reunió vam discutir més d’una hora sols pel color de les bústies? He d’aguantar debats surrealistes i personatges com a la pel•lícula de la Comunidad sols perquè em treguin una placa del carrer? Espero sincerament que sigui això.
Per satisfer la vostra curiositat (o no) Horta-Guinardó era el Districte amb més plaques franquistes, 855 de les 4.438 de Barcelona (un 19’2%). I també va sr el que més en va demanar de retirar 72 (21’4%), com a mínim una mica per damunt de la mitjana. El Districte que menys plaques tenia era Ciutat Vella amb 52 i Les Corts amb 126 i també són els dos que menys en van retirar, 3 i 8 respectivament.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

la nostra escala la vam treure nosaltres mateixos

Natxo ha dit...

És realment curiós; i fins i tot diria que estrany, molt.

Crec que com bé dius possiblement sigui per no voler entrar en possibles discussions veïnals o pel fet de no voler informar-se (saber realment què comportava i no, què s'havia de fer etc.)

Sigui com sigui trobo que és una derrota com a societat que vol avançar.