dilluns, 28 de desembre del 2009

On està la sortida, si us plau? Un desig pel 2010

Aquesta podria ser la pregunta que jo faci per aquest canvi d’any. Estic parlant no a títol individual sinó d’actualitat. L’any 2009 no ha estat, en termes generals un bon any, de fet és d’aquelles dates que gairebé es podrien esborrar de la història. El 2009 ha estat un any més aviat trist a nivell nacional, estatal internacional. El 2009 ha estat un any perdut en credibilitat política, en economia, en cooperació internacional o en avenços socials. El clima de crisi generalitzada fa que la percepció general sigui de final d’etapa. Però en el fons el problema no és que es tanqui una etapa sinó quina etapa volem obrir. Per això feia aquesta pregunta, al final d’aquest any tan dur, on està la porta de sortida?
El 2010 hauria de ser l’any en el que comencéssim a trobar sortides i saber cap a on anar. El més greu no és la corrupció o la desafecció política sinó que no hi ha una resposta social que exigeixi un canvi. El pitjor no és que haguem viscut una greu crisi econòmica, sinó que apliquem de nou les mateixes fórmules capitalistes que ens han portat a un món injust. El pitjor no és estar esperant la sentència del Constitucional, sinó no tenir clar quins són els nostres objectius nacionals. Estem en la societat de la immediatesa i de la crítica superficial. El 2010 hauria de significar un canvi en aquest sentit, aconseguir estructures socials i polítiques més fortes que permetin tenir clar cap a on anem.
Perquè hi ha gent que es pensa que perquè 200.000 persones “votin”, el futur de Catalunya està ja aclarit. O perquè l’Aminatu Haidar torni a casa ja no hi ha problema al Sàhara. O perquè es comencin a recuperar els preus dels pisos ja ningú pateix problemes d’habitatge. Cal trobar la sortida d’on ens trobem ara per poder canviar, per avançar. I per fer això caldrà molta implicació social. O el 2010 és l’any del compromís social o no haurem avançat gens. Potser millorarà l’actual situació econòmica, potser creixeran determinades opcions polítiques, potser augmentarà l’abstenció, pe`ro res de tot això serà determinant sinó hi ha darrera un major compromís social que exigeixi el canvi de rumb que necessitem.

2 comentaris:

Julia ha dit...

Pere, mai hi ha res a fer si no hi ha compromís social. Que la gent vagi tirant quan hi ha bonança econòmica no vol dir que estiguem en el bon camí. De fet vaig llegir una vegada una frase, no recordo a on ni de qui era, que deia: Los momentos felices de la humanidad son las páginas en blanco de su historia. Sé que sona molt chunga i sempre que em ve a la memoria s'em posa la gallina de piel, però potser és cert que cal que ens sacsegin una mica perque reaccionem i assumim un compromís en lloc d'esperar que ens vingui tot fet. Hi ha molta gent que diu que els partits ja no serveixen per res i potser tinguin raó però hauran de presentar una alternativa. Hi han que diuen que els sindicats no son útils però els sindicats en si mateixos no son res, és la gent que fa que siguin febles o poderosos. No sé, comparteixo amb tu les inquietuts de no tenir massa clar cap a on anem, però el que si tinc clar és que si la gent no s'implica no anem enlloc, perque podem guanyar eleccions i millorar lleugerament la vida dels més desfavorits, però mentre els amos continuïn sent els mateixos de sempre... I quan ja no podem tirar endavant perque ens han posat tots els pals possibles a les rodes, van i guanyen les eleccions... democràticament... per decisió de la majoria dels ciutadans...
Però res noi, no passa res. Nosaltres continuarem perque hem nascut per aixó i no ens faran perdre la fe tan fàcilment, faltaria més. La sortida? Endavant, sempre endavant. Si ens acompanyen millor i si no ho fan... res, nosaltres sempre endavant.

Ànims i feliç 2010

nodesa ha dit...

Home, no ha sigut tampoc un mal any eh..., en el 2009 per exemple ETA no ha comes gaires atemptats, diria que a estat l'any que menys atemptats a fet.

Per un altre banda, en el 2009 s'han fet obres importants al barri d'Horta (tu Pere, aixo hu deus saber perfectament ;-) , que ets conseller o algu aixi sobre el barri)

Aprofito Pere i a tots els que comenten aquest blog, per desitjarvus una bona entrada d'any.

De ben segur que per el 2010, el meu desitg seria acabar d'una vegada amb E.T.A